Sfeerfoto van VARAgids
VARAgids
VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.
VARAgids

Column Sinan Can: Anthony Bourdain

23 nov 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
Column Sinan Can Cherry Prepr

Ik zag en hoorde hem voor het eerst in 2007 in zijn tv-programma No reservations. En ik bleef maar kijken naar de eigenzinnige, charismatische en grappige man. In interviews zei hij dat hij tv maar ongemakkelijk vond, maar altijd zichzelf probeerde te zijn. Ik had gehoopt om hem ooit te ontmoeten, de chef-kok, schrijver en tv-persoonlijkheid Anthony Bourdain. Zijn culinaire reisprogramma’s A cook’s tour, The layover en Parts unkown gingen niet alleen over reizen en eten, het ging vooral over het leven zelf.

Bourdain had een moeilijk leven. Hij heeft lang heroïne gebruikt, is financieel meerdere malen gebroken geweest en heeft lange tijd depressies gehad. Het leven begon hem pas na z’n 45ste toe te lachen. In een korte tijd werd hij een bekende tv-persoonlijkheid en ging hij ook fanatiek reizen. Zelden heb ik iemand op tv gezien die zo echt was in zijn interesse en zijn nieuwsgierigheid naar de vele verschillende kleuren en geuren van het leven.

Deze meesterverteller reisde vooral naar zijn eigen ziel die vele donkere randjes had. Oud is hij niet geworden, twee weken voor zijn 62ste verjaardag is hij in het Franse stadje Kaysersberg uit het leven gestapt. Zelf zei hij ooit dat hij een heel oude en getekende ziel had en al blij was dat hij de 50 had gehaald. ‘Mijn leven is bitterzoet,’ zei hij. Opgeklommen van bordenwasser naar internationaal inspirerende persoonlijkheid.

Ik ben begonnen met de opnames voor een nieuwe serie over het Midden-Oosten helemaal in de geest van mijn grote held Bourdain. Het heet Op zoek naar het paradijs waarin ik naar de zachte, hoopvolle, romantische en poëtische kant van het gebied zoek waar al duizenden jaren oorlog woedt. Anthony Bourdain zei ooit over reizen: ‘Reizen is niet altijd mooi. Het is niet altijd comfortabel. Soms doet het pijn, het breekt soms zelfs je hart. Maar dat is oké. De reis verandert je; het zou je moeten veranderen. Het laat sporen na in je geheugen, op je ziel, op je hart. Hopelijk neem je iets moois mee terug en laat je iets moois achter.’ Ik hoop ook iets moois achter te laten.

Meer Sinan Can? Lees iedere week zijn column in de VARAgids!

Meer over:

sinan can, artikelen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA