Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Column Sinan Can: Yorgos

20-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
446 keer bekeken
  •  
sinan
Een aantal jaren geleden deed ik met mijn beste vriend Baris aan eilandhoppen in de Egeïsche zee. Op elk Grieks eiland dat we aandeden, verbleven we twee dagen en als het echt leuk was een dag langer. Zo geraakten we op Samos. We reden met een kleine huurauto over het eiland en hadden het binnen een dag wel gezien. Niet echt bijzonder, vonden wij. In de buurt van het strand van Potami raakte onze auto vast in het zand en het lukte ons niet om hem los te krijgen. We besloten eerst te gaan zwemmen in de azuurblauwe zee. Tegen de avond probeerden we het nog een keer, maar zonder succes. Opeens kwam er een man aan die ons in het Turks aansprak. Yorgos bleek een vriendelijke man van 50 die oorspronkelijk uit Turkije kwam en zich verplaatste in een krakkemikkig busje. Hij hielp ons uit de brand en moest ook erg lachen om onze onhandigheid. Hij vroeg of we met hem wilden gaan eten en we antwoordden dat wij hem dan graag wilden trakteren. Ik zei tegen Baris: ‘Volgens mij is hij een hardwerkende arbeider, misschien wel een seizoenarbeider.’

We reden naar een klein restaurant en waren de enige klanten. Lang hebben we gesproken over de vijandelijke geschiedenis tussen Grieken en Turken. Yorgos vertelde over zijn gezin, hoe zijn familie was verdreven uit Turkije in de jaren 70 en dat hij veel heimwee had. Over zijn werk wilde hij niet praten, we dachten dat hij zich misschien schaamde. Het werd een prachtige avond. Door Yorgos zijn we nog twee dagen extra gebleven en elke dag gingen we samen op pad. De dag van het afscheid bracht hij ons naar de haven. We omhelsden elkaar en namen afscheid. De man van de tickets had Yorgos herkend en vertelde ons dat hij een van de rijkste mannen van Samos was met verschillende textielfabrieken door heel Griekenland. Hij vertelde ook dat Yorgos in zijn aftandse busje voedselpakketten bracht naar arme families. Dat deed hij vroeg in de ochtend en dan legde hij de boodschappen voor de deur omdat hij niet bedankt wilde worden. In al die jaren heb ik nog nooit zo’n bescheiden multimiljonair gezien. Reden genoeg om nog een keer naar Samos te gaan.

Meer Sinan Can? Lees iedere week zijn column in de VARAgids!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief