Logo VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.

Column Sinan Can: Sinan Pasja

20-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
Sinan_prepr
Overal waar ik kom in Noord-Afrika werd en word ik geconfronteerd met de historische figuur Sinan Pasja. Of het nu op de markt is in Caïro, bij het paleis van Khaddafi in Tripoli of in het oude stadscentrum van Tunis. Zodra ik mijn naam noem, beginnen mensen over deze Sinan uit de 16de eeuw. Zo ook receptionist Anis van ons hotel in Tunis, een man van rond de 40, niet heel groot maar met handen als berenklauwen. De Tunesische grappenmaker had talloze verhalen over deze Sinan Pasja, de een nog fantastischer dan de andere, en waarvan ik niet wist of ik ze moest geloven.

In 1574 veroverde Sinan Pasja de stad Tunis op de Spanjaarden. Hij vocht als generaal in het Ottomaanse leger, dat op verschillende plekken de Spanjaarden en de Oostenrijkse Habsburgers aanviel. Na een hevige en lange strijd werd Tunis door de Ottomanen ingenomen. Aan Spaanse-Oostenrijkse zijde vochten ook jonge Spaanse mannen mee, velen werden gedood en een handjevol viel in handen van de Ottomanen als krijgsgevangen. De meesten daarvan werden verkocht aan Algerijnse piraten die de mannen als slaven hielden. Zo ook de jonge Miguel uit de kleine Spaanse stad Alcalá de Henares, in de buurt van Madrid. Miguel raakte bij de strijd verlamd aan zijn linkerarm en werd verkocht aan een piraat in Algiers. Daar werkte hij vijf jaar als huisslaaf. Later heeft zijn familie hem met grote moeite vrijgekocht en kon Miguel de Cervantes terugkeren naar Spanje waar hij zijn levenswerk Don Quichot schreef en een van de grootste Spaanse schrijvers werd. Omgekeerd vielen er ook Ottomanen in handen van de Spanjaarden en die werden vervoerd naar Amerika. In het zuiden van de huidige VS moesten deze Turken werken op de plantages. In Turkije geloven ze dat Elvis Presley afstammeling was van deze slaven die daar in de 17de eeuw verbleven. Een deel van de verhalen die Anis over Sinan Pasja vertelde klopte en een deel ook niet, zoals dat verhaal over Elvis. 

De volgende ochtend liep ik naar de receptie en zei ik tegen Anis dat ik een directe afstammeling van Sinan Pasja ben en dat ik de stad Tunis kom opeisen. Even keek Anis geschrokken, waarna hij heel hard moest lachen.

Meer Sinan Can? Lees iedere week zijn column in de VARAgids!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief