Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Column Sinan Can: Nouriya

25-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
Column Sinan Can Cherry Prepr

Diep in het hart van Sevran, een wijk in de banlieu van Parijs, woont Nouriya in een kleine flat met haar 18-jarige dochter. Als ze de deur opent op 9 hoog zie ik een half-veertiger met mondkapje op en fonkeloogjes. De verpauperde flat van Nouriya staat in een deel van Sevran dat als no-go area wordt aangeduid. Armoede, criminaliteit, werkeloosheid, uitzichtloosheid en een staat die zich heeft teruggetrokken. ‘Leven hier is proberen te overleven’, zegt Nouriya tegen me, terwijl ze tegenover me gaat zitten. Ja er zijn vele problemen en soms worden mensen wanhopig in deze wijk, maar Nouriya niet; zij is strijdvaardig. Deze alleenstaande vrouw probeert zich met haar dochter staande te houden, gaat de strijd aan.

Ze vertelt dat ze nog niet zo lang geleden voor het gemeentehuis in Sevran een protestactie was begonnen. Voor het gebouw had ze een tentje opgebouwd waar ze aan een hongerstaking deed, een paar weken lang. In de flat waar ze leeft, was brand uitgebroken en een kind was daardoor omgekomen. Ze was zo boos en verdrietig omdat de flat in slechte staat was en niet aan de veiligheidseisen voldeed. Dagenlang zat ze in de tent en weigerde te eten, totdat de autoriteiten beloofde dat ze de flat zouden renoveren. Als ik aan Nouriya vraag of ze dat hebben gedaan, schudt ze haar hoofd. ‘Maar,’ zegt ze daarna strijdvaardig, ‘ik blijf net zo lang doorgaan totdat mijn wijk leefbaar wordt.’ Niet alleen neemt ze het op tegen de autoriteiten, maar ook tegen criminelen die in en rond de flat aan het dealen zijn. Nog niet zo lang geleden had ze er een bij de keel gegrepen.
Nouriya is geen grote vrouw, maar wel groot in haar hart en vooral heel moedig.

Ze strijdt voor een leefbare omgeving, wil daaraan bijdragen, staat niet langs de kant. De wijk van Nouriya is de wijk waar stenen en flessen naar ons gegooid werden en waar we bedreigd en geïntimideerd werden. Er is dus in ieder geval een moedige ziel die zich niet laat kennen – diep respect.

Meer Sinan Can? Lees iedere week zijn column in de VARAgids!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief