Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Column Sinan Can: Mutlu

  •  
27-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
681 keer bekeken
  •  
Sinan column Prepr versie 2

Een prachtige jongedame zit met een mooie glimlach op de bank, ze heeft diepblauwe ogen en heet me welkom. Als ik dichterbij kom zie ik dat ze alleen haar hoofd kan bewegen en bijna versteend op de bank zit. In het zuiden van Turkije tegen de Syrische grens aan zit de grote stad Urfa en in een voorstadje daarvan woont Mutlu Kaya, 26 jaar oud en verlamd. Als ik tegenover haar ga zitten, verontschuldigt zij zich dat ze wat trager praat. Alles wat ze zegt gaat gepaard met een warme glimlach. In haar fonkeloogjes zie ik verdriet, maar ook veerkracht. In 2015 deed Mutlu mee aan de Turkse versie van Holland’s got talent, de talentvolle Mutlu zong de sterren van de hemel. Niet veel later was ze aan het repeteren in haar kamer toen haar vriend haar vanuit de tuin beschoot en zwaar verwonde. Na een lang gevecht op de intensieve care overleefde ze het, maar ze was verlamd. Ik ga rechtop zitten en zeg tegen haar dat ik niet over het verleden wil praten, maar over haar toekomst. Ze glimlacht weer, ze zegt dat ze hoopt dat ze iets meer kan bewegen, daar is goede en intensieve fysiotherapie voor nodig. Er hadden veel mensen hulp toegezegd, maar daar heeft ze weinig van gezien; financieel heeft Mutlu het niet makkelijk. 

Ze droomt nog steeds van een zangcarrière. ‘Ik droom er elke nacht over,’ vertelt ze, ‘en als ik wakker word, keer ik weer terug naar deze ver- drietige realiteit.’ Ze praat zacht, traag en ook niet veel, maar alles wat ze zegt, komt binnen bij me. Het is niet makkelijk om vrouw te zijn in dit gebied zegt ze, om er vervolgens nog aan toe te voegen dat dat op weinig plekken ter wereld zo is. Haar lichaam is kwetsbaar, maar haar geest is nog levendig en strijdvaardig. Er is een Yezidi-gezegde in dit gebied, vertelt ze en dat luidt: ‘In ons gebied worden de vrouwen het eerst wakker en daarna komt de zon pas op. Omdat de vrouwen de zon baren.’ We nemen afscheid en terwijl ik wegloop hoop ik dat al haar wensen uitkomen en dat ze haar levenslust nooit kwijtraakt.

Meer Sinan Can? Lees iedere week zijn column in de VARAgids!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief