Sfeerfoto van VARAgids
VARAgids
VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.
VARAgids

Column Sinan Can: De Waal

  •  
08-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
187 keer bekeken
  •  
Sinan column Prepr versie 2

Elke keer als ik in Nijmegen langs de oevers van de Waal loop denk ik: dit is het enige onveranderlijke in deze stad. Al duizenden jaren stroomt die rivier hier, terwijl de stad en de mensen veranderen. Velen zijn gekomen en gegaan en na ons komen en gaan er nog weer velen. 

Van alle historische figuren die in Nijmegen hebben gewoond of die de stad ooit hebben bezocht, is de rivier de enige stille getuige. Het liefst zou ik in een tijdmachine stappen en teruggaan in de tijd om deze bijzondere stadsgenoten te ontmoeten. Ik zie mooie gesprekken voor me. Zoals met de Gebroeders van Lymborch, de grondleggers van de Nederlandse schilderkunst. In de 14de eeuw hadden zij in de binnenstad van Nijmegen een atelier. Of met Joris Ivens, een van de beste documentairemakers van Nederland, die hier geboren en getogen is. Ik zie een wandeling langs de Waal voor me waarbij we samen over het vak praten. Ook met Karl Marx, wiens moeder dicht bij de rivier woonde en die hij dus ook moet hebben gezien als hij haar bezocht. Allemaal mensen die ik graag had willen ontmoeten. Zo ook Eddie van Halen, die opgroeide in de Rozemarijnstraat en wiens gitaar je hoort in Michael Jacksons Beat it.

Van al die mensen denk ik dat ik het liefst Nina Simone had willen ontmoeten. Deze wereldberoemde Amerikaanse pianiste en singer-songwriter woonde eind jaren 80 in Nijmegen, in een flatje op de Graadt van Roggenstraat. Nina leed aan depressies en had een zwaar leven achter de rug. Een Nederlandse vriend, Gerrit de Bruin, wilde Nina in de luwte van de Waalstad laten helen. Ger- rit dacht dat het Nina goed zou doen en dat het haar erbovenop zou helpen. Vaak liep ze eenzaam door de stad, ook midden in de nacht. Ik was 11 jaar toen ze in Nijmegen woonde, misschien heb ik haar weleens gezien op de donderdagmarkt waar ze vaak was. De markt waaraan ik mijn bestaan te danken heb, want daar ontmoetten mijn ouders elkaar na jaren weer. Ik hoop dat de Waal Nina een beetje heeft geholpen, het helpt mij in ieder geval wel. Ik vind de rivier helend.

Meer Sinan Can? Lees iedere week zijn column in de VARAgids!

Meer over:

sinan can, #artikelen,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!