Sfeerfoto van VARAgids
VARAgids
VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.
VARAgids

Column Sinan Can: Boris

9 aug 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
Sinan_prepr
Familie van mijn moeder woont in Noord-Londen en eind 2014 bracht ik een bezoek aan een neef. Met hem liep ik door de wijk Haringey. Op een bepaald moment kwamen we een flinke groep mensen tegen die luisterden naar een luidruchtig sprekende blonde man. Mijn neef zei: ‘Daar heb je Boris, onze rare burgemeester. Ken je hem?’ Ik antwoordde dat ik hem vooral kende als burgermeester van Londen maar verder niks over hem wist. Boris was vooral grappen aan het maken en genoot van de aandacht. We liepen verder.

Later vertelde mijn neef dat de overgrootopa van Boris een Ottomaanse diplomaat was die verbannen was uit het Turkse rijk. De diplomaat, Ali Kemal, had ook als journalist gewerkt en een tijdje in Londen gewoond waar hij trouwde met Winifred Brun. Uit dit huwelijk werden twee kinderen geboren: Osman en Selma. Osman was de opa van Boris Johnson die we nu kennen als premier van Engeland en grote motor achter de Brexit.

De overgrootopa van Boris was een moedige, integere en progressieve man. Hij durfde zich als een van de weinigen uit te spreken over de Armeense genocide en allerlei misstanden in het Ottomaanse Rijk. Hij bekritiseerde de machthebbers en heeft dat met de dood moeten bekopen: hij is in 1922 vermoord door de Turkse geheime dienst. Een progressieve over-grootopa, die mensenrechten belangrijk vond, zich verzette tegen onrecht, moedig was maar vooral een goed moreel kompas had. Allemaal karaktertrekken die zijn achterkleinzoon nog niet goed heeft ontwikkeld. De enige overeenkomst die Boris en de beroemde Ali Kemal vooralsnog hebben, is dat ze beiden schrijvende historici zijn.

Meer Sinan Can? Lees iedere week zijn column in de VARAgids!

Meer over:

sinan can, artikelen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA