Sfeerfoto van VARAgids
VARAgids
VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.
VARAgids

Column Sinan Can: Thomas

8 apr 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
127 keer bekeken
  •  
Sinan_prepr
Ik lig op een dun matrasje, met een pakje ananassap onder handbereik en ik eet een cakeje dat eerder op een sponsje lijkt. Ik kijk een Turkse serie op een Libische zender. Thomas zit op de bank en zegt tegen me: ‘Volgens mij heb je het naar je zin hier, ouwe.’ We zijn opgepakt door een Libische militie en gewapende mannen hebben ons in een kamer opgesloten. Wat er met ons gaat gebeuren, is niet duidelijk. Twee keer eerder werden Thomas en ik hardhandig opgepakt in Tunesië en nu overkwam het ons dus ook in Libië. Uiteindelijk kwamen we vrij, maar dat verhaal is te ingewikkeld om in een paar regels te vertellen. Daarna zijn Thomas en ik doorgereisd naar Noord-Syrië toen IS op volle sterkte was. Van de spanning stonden we een sigaartje te roken bij de frontlinie, met de jihadisten van IS op zo’n 150 meter.
Thomas en ik hebben al de nodige dingen meegemaakt. Zo reden we in Afghanistan met een konvooi in een hinderlaag en zaten we ruim twee uur vast in onze gepantserde auto. Op een gegeven moment ben ik daar toch uit geklommen om te plassen, terwijl de kogels mij om de oren vlogen. Thomas legde een en ander vanuit het gepantserde voertuig vast op camera. Maar we hebben samen ook dubbel gelegen van het lachen, vaak op de vreemdste plekken en de gekste momenten.
Ik maak nu ruim tien jaar documentaires en probeer dat te doen met veel overtuiging, liefde en vastberadenheid. Dat kan alleen maar omdat ik met mensen werk zoals regisseur en scenarist Thomas Blom. Collega’s achter de schermen die de kijker nooit te zien krijgt, maar die alles geven. Ik ben gezegend met mensen die vol overgave en liefde werken, of het nu Thomas Blom is of de researchers, editors, producers, camera- en geluidsmensen. Het is altijd fijn om zelf de positieve reacties in ontvangst te nemen, maar ik voel me vaak ook bezwaard. Zonder het team ben ik immers nergens. Daarom ga ik af en toe op deze plek de lezer laten kennismaken met mensen als Thomas, geweldige collega’s zonder wie ik dit werk niet zou kunnen doen.

Meer Sinan Can? Lees iedere week zijn column in de VARAgids!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA