Logo VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.

Carly Simon

  •  
08-01-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
2column
Carly Simon

Begin jaren 70 waren velen van mijn vrienden heimelijk verliefd op Carly Simon. Ik ook. De uit een goed milieu (vader was mede-eigenaar van uitgeverij Simon & Schuster) stammende zangeres die er goed uitzag en die verraderlijk leuke liefdesliedjes tot hits maakte. Iedere muziekliefhebber uit die jaren kan je het verhaal vertellen van de rol die Mick Jagger in haar leven speelde. Op de opnames van de single ‘You’re so vain’ is de stem van Jagger goed te horen. Of Simon (1943) dat deed omdat zij ook tintelingen voor hem voelde, is nooit echt bevestigd. Later bekende ze dat ze drie mannen met wie ze samen geweest was, had bezongen en dat één van hen Warren Beatty was en de anderen wilde ze niet verklappen. Overigens werd die naam van Beatty bekend gemaakt na een veiling voor een goed doel. Sportelevisiebaas Dick Ebersol legde 50.000 dollar neer om haar geheim als eerste te horen... en er verder over te zwijgen. 

Simon stuurde ooit een tape op naar de muziekbazen van drie grote platenmaatschappijen: Columbia, Atlantic en Elektra. De grote man van laatstgenoemde uitgeverij, Jac Holzman, was zo nieuwsgierig dat hij de toen nog totaal onbekende zangeres voor een etentje meenam. Ze bleven vrienden. Holzman bedacht de uitgave van een nieuw-oud compilatiealbum waar vele zestigplussers van nu zich wel bij gaan voelen.

Bijna vijftig jaar later heeft de knetter oude Holzman (92) de durf gehad twintig songs van Simon alsnog uit te brengen, aangevuld met een nieuwe demo van het lied ‘Alone’ en een verbijsterend mooie uitvoering van ‘Angel from Montgomery’. Het resultaat is een dubbel- album voor liefhebbers gemaakt. ‘You’re so vain’ is ook opgepoetst en blijkt nog steeds geweldig te klinken en een tekst mee te dragen waar Beatty en waarschijnlijk Jagger het mee kunnen doen. Simon trouwde in 1972 met James Taylor; elf jaar later gingen beiden huns weegs waarna ze met auteur James Hart negentien jaar lang getrouwd was en er toen achter kwam dat hij, als biseksueel, het ook met meneren deed als zij elders was. Dat trok ze niet, te meer omdat ze in een crisis terechtkwam vanwege haar ziekte (borstkanker).

These are the good old days telt twintig songs die nog steeds goed klinken. Liedjes met inhoud, ook al knellen de woorden soms. That’s life.
Hoed af voor haar volharding problemen muzikaal te willen oplossen. Het lijkt me ‘A right thing to do’, het nummer waarin ze haar verhouding met James Taylor bezingt en hem haar waarheid vertelt. Taylor moet met de nodige verbazing naar het lied geluisterd hebben.
Of misschien ook wel niet.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief