Logo VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.

Steely Dan

  •  
29-01-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
206 keer bekeken
  •  
05_column
Steely Dan

Het was goed nieuws voor de grijze goegemeente die ooit de Eagles en Steely Dan goed vond: beide bands staan 17 juni in het Gelredome in Arnhem en zullen ongetwijfeld applaus te over krijgen, want met deze twee groepen over de vloer, heb je twee supermuzikale bands die de jaren 70 geheel vulden. De Eagles met hun herkenbare countryrock laat ik even los omdat het opvallender is dat Steely Dan uit de verre slagschaduw van het verleden stapt.

Van de groep Steely Dan kenden we maar twee namen: Walter Becker (gitaren en zang) en Donald Fagan (toetsinstrumenten en zang). Ze maakten muziek die het midden hield tussen jazzrock, fusion en zwoele yachtrock.

Het is simpel om enkele titels van de band uit de eerste tien jaar te noemen: ‘Do it again’, ‘Reelin’ in the years’, ‘Rikki don’t lose that number’, ‘Josie’ en ‘Bad sneakers’. In die jaren creëerden ze met zeven albums een geheel eigen publiek; mensen die vooral luisterden en zacht meezongen, artistieke types, opmerkelijk veel vrouwen, studenten, afgestudeerden.

De twee waren in principe antihelden. Hun werkterrein was de studio. Geen glamour, wel de innige wens bijna perfecte muziek te maken. In 2001 werd Steely Dan opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame en verkochten ze ruim veertig miljoen albums. Beiden waren beatniks: lang haar, coltruien en kettingrokers (Lucky Strike). Fagan had ‘stage fright’, hij durfde het publiek in de zaal niet aan te kijken en bleef vaak half in de coulissen staan. Een vreemd gezelschap dus; constant zoekend naar perfectie, altijd maar samen in de opnamestudio’s, zelden in de schijnwerper.

De vrouw van Becker ging na het overlijden van haar echtgenoot in 2017 geld zoeken bij Fagan toen de groep met allerlei nieuwe bandleden onder de naam Steely Dan verder ging. Volgens Fagan was nooit de afspraak gemaakt dat bandleden die vertrokken of overleden de eventuele financiën van de band aan de nabestaanden zouden doorschuiven. Opmerkelijk, nietwaar? In 2021 was er nog niets opgelost. Fagan liet weten dat ‘honderden advocaten’ met dit klusje gemoeid waren. Hij zou de naam Steely Dan met liefde ruilen met welke andere naam ook.

Als overblijfsel uit hun hippie-jaren (constant stoned) kregen zij van de andere bandleden de namen ‘de Charles Manson en Charles Starkweather van de rock & roll’, beiden beruchte massamoordenaars in de VS. Hun muziek bleef groeien en groeide steeds meer in kwaliteit hoe vaker je ernaar luisterde.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief