Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Column: leve de vunzigheid!

  •  
17-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
The Eric Andre Show S05
Komedie als The Eric André Show en Kenny vs. Spenny geven de van absurdisme houdende burger moed.
Er is dit najaar weer veel vunzigheid en absurdisme op de buis. Daarvoor moet je overigens wél in Noord-Amerika zijn, waar titels als The Eric André Show (alweer het vijfde seizoen) en Kenny vs. Spenny: The Paldemic Special als doel hebben de ingedutte kijker eens flink wakker te schudden.
Het is alweer vier jaar geleden dat komiek Eric André een reeks maakte van zijn parodie op de Amerikaanse talkshow. Toen viel hij kilo’s af en waste hij zich niet. Hij liet zijn nagels groeien en weigerde zijn tanden te poetsen. Allemaal voor het shockeffect, zodat z’n gasten, veelal beroemheden uit de b-linie, niet wisten waar ze in waren beland. Voor het vijfde seizoen heeft hij zijn hoofd kaalgeschoren, is hij kilo’s aangekomen en heeft hij menig uurtje doorgebracht onder de zonnebank. Ook dit ziet er niet uit, en dat is precies waar André, provocateur extraordinaire, naar streeft.
Een snelle blik op YouTube spreekt boekdelen: The Eric André Show is over de top, maar wie met een scherp oog kijkt ziet ook gefundeerde kritiek op de hapsnap-maatschappij waarin uiterlijk is verworden tot het grootste goed – André heeft bijvoorbeeld een grote aversie tegen de sterren van realitytelevisie, die hij in zijn show op vakkundige wijze beschimpt.
En het is gewoon heerlijk smerig. Gehannes met onbestemd vocht, decorstukken die uit het plafond vallen en monsters die zich onder de bühne begeven, ik houd ervan.
Kenny vs. Spenny – een Canadese show waarin komieken Kenny Hotz en Spencer Rice het tegen elkaar opnemen – is van hetzelfde laken een pak. Kenny is een meesterlijke pestkop; Spenny ondergaat zijn pijnlijke lot vrijwel elke aflevering. Tien jaar geleden kwam er een einde aan hun hegemonie op de Canadese televisie. Omdat hun concept moeilijk te verkopen is: wie wil er kijken naar twee volwassen mannen die de stank moeten verdragen van de poep in hun luiers? (Ja, echt…)
Ook Kenny en Spenny zijn na tien jaar terug met een speciale aflevering: de Paldemic. Want er ging indertijd iets ziekelijk mis tussen de ‘pals’ (vrienden) en de vriendschap van weleer moet worden hersteld. Dat zal, Kenny kennende, wel weer gepaard gaan met een hoop doldwaze geintjes. De trailer toont in ieder geval dat het nog lang niet pais en vree is tussen de twee. En Kenny weet nog steeds met veel vernuft het bloed onder de nagels van zijn slachtoffer vandaan te halen. Dat wordt vast een waar genot om te zien.
Eric André en in meerdere mate Kenny vs. Spenny zijn mijn guilty pleasures . Het is fascinerend om te zien hoe ze voortdurend de grenzen verleggen, met hun fans in hun achterhoofd. Want ondanks dat maar een kleine colonne kijkers hun programma’s op waarde schat, zijn dit wel diehard-fans. En die fans willen bloed – of iets anders – zien. Dus moet het telkens extremer en grover. En als kijker vraag je je dan af: wat is ingestudeerd en wat niet? Want ook vunzigheid is een noemenswaardige tak van sport. Als je me niet gelooft: álle afleveringen van Kenny vs. Spenny staan op YouTube.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief