Sfeerfoto van VARAgids
VARAgids
VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.
VARAgids

Column Claudia de Breij: Strijkers

28 dec 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
497 keer bekeken
  •  
Claudia de breij Prepr

Omdat ik veel zzp’ers in de muziek ken, zat ik eens te grasduinen op de site van de overheid over wat er voor compensatie is voor, bijvoorbeeld, strijkers. Violisten. Die hebben meestal een conservatoriumopleiding en, na die behaald te hebben, iedere dag minstens vier uur gestudeerd. Nu ze niet kunnen optreden met hun orkesten of andere opdrachtgevers moeten ze andere manieren zoeken om geld te verdienen want ze krijgen als compensatie voor hun gederfde inkomsten vooralsnog, even tellen, wacht, dat is dan min dat, plus zus, min zo, kom je uit op: precies nul euro.

Als je je in overheidscompensatie voor ongebruikte strijkers wilt verdiepen kun je beter zoeken naar de regelingen voor de vuurwerkbranche: 

De sector krijgt net als vorig jaar een vergoeding voor de veilige opslag van niet verkocht vuurwerk en het transport naar veilige opslaglocaties. Ook verkopers worden gecompenseerd voor gederfde inkomsten.

Dat lees ik op de site van de Rijksoverheid. Fijn, voor de vuurwerkverkopers. Die hebben tenslotte ook niet voor niks vijf jaar Conservatorium Vuurwerk gedaan met een specialisatie Sier en Knal. Die zijn het hele jaar bezig met die ene week dat het mag, daar werken ze de andere 51 weken keihard naartoe, vanuit hun fietsenzaak of andere handel. Die mag je wel even flink supporten, voor hun bijdrage aan de cultuur. Over die bijdrage staat ook nog iets interessants op de site. Iets over de cijfers in de ziekenhuizen op oudjaarsnacht mét en zonder vuurwerkverbod:

Vorig jaar droeg het vuurwerkverbod bij aan aanzienlijk minder bezoeken aan de spoedeisende hulp en minder spoedoperaties. Tijdens de jaarwisseling van 2019 was er sprake van circa 1.300 vuurwerkslachtoffers (385 op de spoedeisende hulp, 900 bij huisartsenposten), terwijl bij het vuurwerkverbod van 2020 het aantal vuurwerkslachtoffers met 70% daalde naar bijna 400 (108 op de spoedeisende hulp, naar schatting 275 bij huisartsenposten).

Met een verbod daalt het aantal slachtoffers met 70%! Zou je dan niet de ballen moeten hebben om als overheid te zeggen: ‘Hé jongens, best wel dom, DERTIENHONDERD GEWONDEN omdat mensen het NOU EENMAAL EEN LEUKE TRADITIE vinden, zullen we daar gewoon, corona of niet, eens mee ophouden? Lekker categorie 1 kindervuurwerk knallen voor de deur, dat mag altijd nog, beetje gezellig sierpijlen erbij en verder geen gelul? Zullen we gewoon eens al die gefrustreerde wannabe Rambo’s met hun taffesharde trommelvlies scheurende bommen sowieso afschaffen?

Misschien in het nieuwe jaar. Nieuw elan, en zo. En anders kunnen al die violisten die door hun reservebaantjes niet genoeg hebben kunnen repeteren om hun oude niveau te halen altijd nog de vuurwerkbranche in. Daar krijgt een strijker nog de steun die hij verdient.

Meer Claudia de Breij? Lees iedere week haar column in de VARAgids!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA