Sfeerfoto van VARAgids
VARAgids
VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.
VARAgids

Column Claudia de Breij: Heerlijk!

5 okt 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
206 keer bekeken
Claudia de Breij Prepr_

Zo, eindelijk niet langer mijn mond houden!

Hè hè. Sinds afgelopen maart weet ik dat ik een boek ga schrijven over en met prinses Amalia, en dat heb ik al die tijd stilgehouden. Tot afgelopen week. The word is out! Prinses Amalia wordt op 7 december van dit jaar achttien, en geheel volgens traditie wordt zij daarom voorgesteld aan de Nederlandse bevolking middels een geschreven portret. Dat portret schrijf ik dus (sprak zij stralend onder een denkbeeldig oranjezonnetje).

Al die maanden van liegen tegen vrienden over waarom je geen tijd hebt op die ene dinsdag dat het hen uitkomt (‘Oudergesprek? Alweer? Hoe vaak moet jij op die school komen, zeg?’), de smoezen over wat je zit te schrijven (‘Die voorstelling was toch af? Ga je allemaal nieuwe grappen verzinnen?’) en het stille verkneukelen zijn nu voorbij. Als je zo lang discreet bent geweest, voelt het vreemd om dat niet meer te hoeven zijn.

Nu gaan mensen vast van alles aan me vragen, vreesde ik, en kan ik me dan wel een beetje stijlvol op de vlakte houden of verklap ik alles wat in het boek staat (en er niet in staat)? Loop ik na al dat zwijgen ineens helemaal leeg, als een stuwdam die na het eerste haarscheurtje met veel geraas openbreekt?

Mensen gingen inderdaad van alles vragen, dat bleek te kloppen. ‘Is ze leuk?’ ‘Moest je op het paleis komen?’ ‘Heb je haar ouders ook ontmoet?’ ‘Heeft ze er zin in?’

Redelijk onschuldige vragen, maar gewend aan geheimhouding als ik inmiddels was, dacht ik toch steeds wel even een seconde na over mijn antwoorden. En dat bleek genoeg.

De meeste mensen willen namelijk één ding liever dan horen wat jij weet, en dat is: zelf vertellen wat zij denken. Meestal al na één seconde. Dat was bij de meeste mensen genoeg tijd om over het randje van hun nieuwsgierigheid terug naar hun vertel-drift te vallen. Dus legden mensen mij geduldig uit hoe Amalia eigenlijk was, want dat wisten ze heel goed vanwege die brief die ze aan Mark Rutte had gestuurd over het terugstorten van haar toelage. Ze was heel anders dan haar vader, hoorde ik, en ze had een sterk karakter, dat kon je zo wel zien.

Ik knikte een beetje mee, waarna het ging over hoe belachelijk veel geld dat koningshuis wel niet kostte, maar dat het toch ook weer mooi was, en bovendien, alsof een president zo goedkoop is, en wat heb je daar nou verder aan, niks toch? Ze hadden trouwens nooit de Kroon buiten de formatie moeten houden, Beatrix deed dat toch altijd uitstekend en kijk eens wat voor ontzaglijke zooi het nu is, ja toch? Nou, hartstikke leuk voor je hoor, echt een prachtige opdracht, zeker wel heel moeilijk om zo lang je mond te houden, maar nu kun je er eindelijk lekker over vertellen, dat is wel heerlijk zeker hè?

Heerlijk, dat is het.

Meer Claudia de Breij? Lees iedere week haar column in de VARAgids!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA