Sfeerfoto van VARAgids
VARAgids
VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.
VARAgids

Column Claudia de Breij: Cora

7 sep 2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
252 keer bekeken
Column claudia prepr

Een paar weken geleden, toen ze nog Minister van Infrastructuur en Waterstaat was, zat ik naast Cora van Nieuwenhuizen in een talkshow. Aardig mens. Leuk roze broekpak. Dat soort dingen dacht ik. We werden beiden opgemaakt, en raakten aan de praat over onze zoons, over wie we – respectievelijk, ik over de mijne, zij over de hare – erg enthousiast bleken te zijn. Niet direct een bizar toeval, maar het schept toch een band en waarom zouden we ongezellig doen als het ook gezellig kan. Die avond werd er aan tafel gesproken over de overstromingen in Limburg, vandaar dat de minister aanschoof.


Inmiddels is bekend dat ze weggaat. Ze wordt namelijk, u las het ook al, per 1 oktober voorzitter van Vereniging Energie-Nederland, de branchevereniging van energiebedrijven. Dat wist ze al toen ze daar zat om te praten over de overstromingen, bedenk ik achteraf, want Van Nieuwenhuizen zegt deze zomer te zijn benaderd voor de baan. ‘Het is nu een half jaar na de verkiezingen. De energietransitie wordt de komende jaren een grote uitdaging, maar wat de doorslag gaf is dat de balans tussen werk en privé beter wordt. Het zijn echt tropenjaren geweest.’


Het ministerschap is ongetwijfeld een zware baan en er niets dat zo ontspant als een lekkere lobby, maar het blijft een beetje een gekke move. Wim Voermans, hoogleraar strafrecht, zegt dat we met deze aanstelling een modderfiguur slaan in Europa. We staan als Nederland namelijk al onder verscherpt toezicht vanwege corruptie. Er zijn dertien aanbevelingen gedaan voor hoe we kunnen zorgen dat onze instituties zuiver blijven en politiek en het grote geld in het zakenleven niet door elkaar gaan lopen maar van die aanbevelingen is er met, checks notes, niet één iets gedaan.


Van Nieuwenhuizen vindt het allemaal wel meevallen: ‘Ik ga niet lobbyen voor mijn eigen beleidsterrein infrastructuur. Ik heb me inhoudelijk nooit met energie bezig gehouden.’


Oh ja. Nou, ik ook niet, maar mij vragen ze niet. Dus er zal toch wel een goede reden zijn waarom Shell, Eneco, RWE, GasTerra, Vattenfall, BP en Essent het fijn vinden deze minister voor hun karretje te spannen. In dit rijtje staan de grootste vervuilers van de afgelopen decennia, en als kers op de taart is ook het Russische Gazprom lid van de branchevereniging, lees ik.


Mooi club mensen. Uitdaging.


Terug naar die talkshowtafel. Toen het over de overstromingen ging, zei de minister daar dat wetenschappers helemaal nog niet zo zeker wisten of die te maken hadden met klimaatverandering. Ik wist niet wat ik hoorde, en twijfelde even of ik er tegenin moest gaan. Gerrit Hiemstra en de zijnen twitterden die dagen doorlopend over hoe deze overstromingen exemplarisch waren voor de gevolgen van klimaatverandering, maar ja, zij is een minister en ik moet zo een liedje zingen (daarvoor kwam ik, die avond). Toch zei ik het. De minister draaide er een beetje omheen, en ik heb nog dagen gedacht: wat gek. Als iedereen weet dat dit uiteindelijk komt door onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, waarom benoem je dat niet? Waarom heb je het over ‘aanpassingen’ en niet over de oorzaak?


Cora van den Nieuwenhuizen bezweert dat ze haar functie van lobbyist en haar functie van minister niet zal gaan vermengen. Dat is geen leugen, denk ik. Ze zal het niet gáán doen; ze deed het al.


Meer Claudia de Breij? Lees iedere week haar column in de VARAgids!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA