Sfeerfoto van VARAgids
VARAgids
VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.
VARAgids

Column Claudia de Breij: Oorlog

  •  
01-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
299 keer bekeken
  •  
Claudia de breij Prepr

Het is oorlog in Europa. Als ik dit schrijf, is het net begonnen, maar zo’n gids moet ook gedrukt en bezorgd worden enzo, dus tegen de tijd dat u dit leest bent u er al een beetje aan gewend. Of misschien went het nooit.

Wie opgroeide in de jaren tussen de val van de Berlijnse Muur en de aanslag op de Twin Towers dacht dat oorlog iets van vroeger was. Van 1989 tot 2001 leek er, in dit deel van de wereld, weinig aan de hand. Alles werd beter. Waar nog geen democratie was, zou die binnenkort op magische wijze uitbreken en anders kwamen we ’m wel brengen, met een McDonald’s- filiaal erbij.

Toen ik klein was keken wij een serie op televisie met een hoop cowboys, pioniers en andere eenzijdige Amerika-romantiek die heette How the West was won. Nu heb ik het gevoel dat ik al twintig jaar aan het kijken ben naar de serie: ‘How the West was lost’. Net als bij andere dictators in andere tijden hebben we weggekeken tot ze in onze achtertuin stonden. De Oekraïnse president Zelensky zei het treffend in zijn speech: ‘In 1939 wilden jullie niet sterven voor Danzig. Maar jullie stierven in Duinkerke.’

If you tolerate this, then your children will be next’, zingen Manic Street Preachers al de hele morgen in mijn hoofd. Voor de Oekraïners in mijn keuken (ik ken er toevallig een paar al twintig jaar, ze hebben onze kinderen zo’n beetje geboren zien worden) is het al zo ver. Hun zoons en schoonzoons zijn opgeroepen voor het leger, hun dochters regelen schuilkelders, hun kleinkinderen zijn boos dat ze – na corona – nu alwéér niet naar school mogen. Ik schenk koffie en geef vellen keukenrol voor de tranen. Er is niets zinnigs te zeggen. Was er maar een Europees leger.

Wie was daar ook alweer zo op tegen? Oh ja. Thierry Baudet, de poedel van Poetin. Betaald door Rusland – zoals Zembla overtuigend aantoonde. De vijfde colonne is hier allang actief. En dankzij Ongehoord Nederland mag die tegenwoordig zelfs via de NPO zijn propaganda de ether in poepen. Geert Wilders draagt al jaren niet voor niets trots zijn Nederlands- Russische vriendschapsspeldje op zijn revers. Moties over het uitspreken van onvoorwaardelijke steun voor de soevereiniteit van Oekraïne worden gesteund door alle partijen, behalve FVD, PVV en JA21. Het is maar dat u het even weet

De maskers zijn af. 

Meer Claudia de Breij? Lees iedere week haar column in de VARAgids!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!

Meer over dit onderwerp