Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Column Claudia de Breij: Lieve jongen

  •  
07-04-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
599 keer bekeken
  •  
claudia column

Ik las in de krant dat je advocaat, Richard Korver, niet wil dat mensen naar jou op zoek gaan om je online lastig te vallen en hij roept op om alleen maar berichten te plaatsen waarin ‘het slachtoffer wordt gesteund’. Als jij het bent (of hem kent), die jongen die tijdens de livestream van Bilal Wahib in een slechte grap trapte, dan kun je deze brief rustig (aan hem laten) lezen.
Lieve jongen, ik vind jou geweldig. Je doet het zó goed. Je zei op Instagram dat je een paar dagen niet had gegeten en je ‘wel erg schaamt als je naar bed gaat’, maar dat het nu wel weer goed met je gaat. ‘Jullie hoeven niet te stressen, met mij gaat alles goed.’ Wat ben je dan sterk zeg, dat je nu al probeert de zaak om te draaien en te zorgen dat niemand last van jou heeft. Maar dat hoef je niet te doen, jongen. Jij hoeft niet zo flink te zijn. Jij hebt niks verkeerd gedaan. Je mag schreeuwen en huilen en jezelf even heel erg zielig vinden – of niet. Wat jij zelf fijn vindt. Maar jij hoeft hoe dan ook voor niemand te zorgen, of niemands schaamte weg te nemen. Jij hóeft je namelijk nergens voor te schamen. Ik begreep uit de media dat je ouders uit Bosnië komen en niet zo goed Nederlands spreken. Er komt misschien veel op jou neer, je bent denk ik al een beetje gewend om te zorgen. Misschien vraag je je ook weleens af of er genoeg geld binnenkomt, misschien denk je daarover na. En als dan iemand je uitdaagt om iets te doen wat je niet wilt, maar waar je 17.000 euro voor krijgt, dan ben je eigenlijk ontzettend lief. Misschien dacht je alleen maar: lekker, daarvan ga ik allemaal games en consoles voor mezelf voor kopen – en dat is ook oké. Ik zou ook geen weerstand hebben kunnen bieden. Dat is heel normaal. Je bent 12. Ik ben vier keer zo oud. Geloof mij: het wordt beter. Je bent 12, maar je bent wijzer dan je hoeft te zijn voor je leeftijd, als je zegt ‘Wie voor mijn kant is, het maakt me niet uit. Wie voor Bilal zijn kant is, het maakt me ook niet uit. Jullie hoeven je niet druk te maken.’

Dat zal ik dan niet doen. En ik hóef niet als zeventien miljoenste Nederlander nog eens een keer gaan zeggen dat Bilal fout zat, om duidelijk te maken dat jij goed bent. Het is geen wedstrijd. We hoeven de één niet kapot te maken om de ander te helen
Je bent nu supersterk en wilt dat dit zo snel mogelijk overgaat. Als er later nog een tijd komt dat het terugkomt, dat je er wakker van ligt, je rot over voelt, er last van hebt, praat dan met iemand die er voor door heeft geleerd. Praat met vrienden, praat met mensen die je vertrouwt. Je hoeft dit niet alleen te doen.

Voor nu: wees trots op jezelf! Ik ben het al.

Claudia

Meer Claudia de Breij? Lees iedere week haar column in de VARAgids!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief