Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Column Claudia de Breij: Boerenzakdoek

  •  
27-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
172 keer bekeken
  •  
Claudia

Het was een enorme kist. De typerende rode boerenzakdoeken zaten erin, en droge worst en instant pudding en nog honderd andere voedingsmiddelen die zo der boeren niet zouden bestaan. De zakdoeken vond ik het leukst. Ik had het voedselpakket op oudjaarsavond cadeau gekregen van De Boeren, al weet ik natuurlijk niet of het met alle boeren is overlegd. Het woord ‘boer’ heeft nogal een lading te dekken vandaag de dag en is daarmee net zo’n kreupele term als ‘De lhbtq+-gemeenschap’.

‘De boer bestaat niet’, zou ik bijna zeggen, maar voor je het weet is iedereen boos op je na zo’n koninklijke
uitspraak. De ene intensieve pluimveehouder is de andere biologisch-dynamische boerenkoolteler niet, wil ik maar zeggen. Dit pakket kwam van een boer uit Valthermond. In mijn oudejaarsconference was de eerste zin die ik zong namelijk: ‘Een boer uit Valthermond hangt vlaggen op zijn kop een jong gezin slaapt op de grond twee dorpen verderop’.

Vermoedelijk gealarmeerd door een kennis die bij een try-out was geweest, zat deze boer bij mij in het theater, en riep hard door de volle zaal na mijn eerste zin: ‘present!’ Hallo, boer uit Valthermond.  Hij bleek me graag een voedselpakket te willen aanbieden op oudjaarsavond, misschien wel live op tv, misschien wel met een trekker, vertelde mijn management. Daar zagen ze me al gekidnapt worden door Farmers Defence Force, maar de praktijk bleek  - zoals meestal – minder verontrustend: bij de schouwburg werd het houten kistje afgeleverd, met

een lief briefje erbij. Daaruit begreep ik dat het de boer allemaal erg was meegevallen. Het idee alleen al dat ik ‘Een boer uit Valther- mond’ zong had in eerste instantie waarschijnlijk gezorgd voor bange vermoedens over anti- trekker-tirades, maar die zaten er niet in.

Niet omdat ik denk dat het stikstofprobleem niet bestaat of zichzelf wel oplost, maar omdat ik het toch niet voor elkaar krijg de boeren daarvan alle schuld te geven. Jarenlang beleid, onder leiding van bestuurlijke parels als Henk Bleeker, samen met de agri-reuzen die van krachtvoer tot kunstmest rijk zijn

Nou ja, gelukkig ga ik er niet over. En ik hoop dat veel boeren zich riant laten uitkopen, want de natuur kan niet langer wachten, maar dat ze over de zeik zijn van hoe er met ze is omgegaan, dat begrijp ik wel. En daarom zit ik hier nu met een groeiende druppel van Roald Dahlhekserige omvang aan mijn neus te piekeren over de gewetensvraag: mag je met een boerenzakdoek eigenlijk nog wel je neus afvegen?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief