Sfeerfoto van VARAgids
VARAgids
VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.
VARAgids

Column Claudia de Breij: Hugo

27 mei 2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
352 keer bekeken
claudia column

Essentie. Volgens Van Dale betekent dat: ‘het wezen, de kern van de zaak’. Volgens demissionair minister Hugo de Jonge is cultuur niet essentieel. Grappig. Het wezen, de kern van de zaak, wat er overblijft – bijvoorbeeld van een samenleving, wat is dat? Wat herinneren we ons na al die tijd nog van de Grieken en de Romeinen? De verkoopcijfers van hun meubelmakers?
De drankconsumptie van hun taveernes? Nee. We herinneren ons de toneelstukken, de tragedies, de literatuur, de bouwwerken. De essentie van een cultuur is, hé, wat geinig, haar cultuur. Wat zullen we ons later herinneren van deze tijd, minister De Jonge? De verkoopcijfers van Ikea? De stoelbezetting van de terrassen?


Zullen we ons Hugo de Jonge herinneren als de man die zei: ‘Je hoeft niet naar het theater, je kunt ook een dvd opzetten’ maar die nooit zei: ‘Je hoeft niet naar het terras, je kan ook thuis bier drinken.


Herinneren we ons Hugo de Jonge als de man die zei: ‘We gaan graag naar een theater en een museum, maar stel je voor dat je een dag zonder zou moeten, dan kan dat’ maar die nooit zei: ‘Je hoeft niet naar Ikea, je kan ook online een Billy bestellen.’ Nee. We herinneren ons Hugo de Jonge waarschijnlijk helemaal niet.


Het is zo zonde, Hugo, dat je kennelijk denkt dat je zo lullig moet doen over cultuur. Want de overheid heeft wel degelijk een verschil gemaakt de afgelopen maanden. De financiële steun was zeer welkom en al zullen er veel mensen zijn die vinden dat ze (te) weinig hebben gekregen, er is wel degelijk geholpen en dat is geweldig. Ook daarom is het zo zonde dat dit kabinet maar blijft doen alsof cultuurmakers, meer dan sekswerkers of andere ondernemers, zich een beetje moeten schamen voor hun vak. Alsof het uit de hand gelopen hobbyisten zijn, en niet de mensen die zorgen voor de beschaving, voor de slappe lach, voor de broodnodige reflectie op onze tijd, voor de schoonheid, voor de gedachten stimulerende irritatie, voor het zweet op je gezicht in de moshpit, voor de muziek op je begrafenis.


Dat alles heeft dit kabinet, soms met veel moeite, geholpen mogelijk te maken.


Er is geld naar de cultuursector gegaan, en na veel gehannes en actievoeren kreeg het feit dat dat alsnog gebeurde niet zoveel aandacht. Dat ligt misschien ook aan ons, de cultuurmakers. Na al dat blaffen om je recht is het moeilijk spinnen op schoot.


Maar het ligt vooral aan dit kabinet. Ingrid van Engelshoven doet (denk ik) erg haar best, maar de toon van bijvoorbeeld collega De Jonge blijft negatief en denigrerend. Terwijl er wel financiële steun naar de cultuursector gaat, en iedereen weet dat dit kabinet functioneert als een bedrijf: het geeft alleen geld uit als het er heel erg van overtuigd is dat dat goed is voor de BV Nederland.


Dus Hugo: Hou op met stoer doen en put your mouth where your money is.


Meer Claudia de Breij? Lees iedere week haar column in de VARAgids!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA