Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Column Claudia de Breij: Heel Amerika bakt

  •  
25-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
398 keer bekeken
  •  
claudia

‘Ze vinden me te voorzichtig. En dat klopt ook wel, maar dat is ook gewoon mijn karakter.’

Ze keek André van Duin aan alsof ze zich ergens voor moest verontschuldigen.

Ik heb het over Rianne. Rianne deed mee aan Heel Holland bakt. Dat kijkt u misschien niet, dus dat doe ik voor u. De filosofische  wijsheden die eruit voortkomen, pakt u hier gratis mee.

Rianne is lerares op een basisschool. Ze lijkt me een lieve juf. Ik denk dat ze haar leerlingen net zo steunt en aanmoedigt als haar cakejes. ‘Kom op jongens, jullie kunnen het!’ zegt ze als ze die in de oven schuift.

Ze is aardig, maar niet tuttig. Ze kan goed slap meelullen als André van Duin een onzinpraatje met haar komt maken.

Ze is behoedzaam. Nauwkeurig. Verzorgd. Alles wat ze bakt, ziet er heel netjes uit. 

Áf. Zoals dat hoort bij een juf. ‘Niet spannend.’‘Je mag wel wat meer experimenteren.’

Dat zijn de commentaren die ze regelmatig van de jury te verwerken krijgt. En dat begrijpt ze wel, vertelde ze in het onvolprezen onzinprogramma Doorbakken – daarin maakt André van Duin iedereen week van een drol een taartje door een soort nabeschouwing van Heel Holland bakt te verheffen tot toptheater. Rianne kwam haar uitschakeling evalueren en vertelde ‘dat is nou eenmaal mijn karakter. Ik ben voorzichtig. Ik doe het graag zoals het hoort. Dan weet ik zeker dat het lukt.’

En Rianne, daarvoor mag je wel wat meer credits krijgen. Wij hebben meer Riannes nodig in de wereld. Leuk hoor, avonturen en experimenten – wanneer alles goed gaat. Wanneer het leven saai en voorspelbaar is en de boel moet worden opgeschud. Maar nu de wereld een chaos is van avondklokken en sneltesten, snak ik naar mensen die voorzichtig zijn.  Mensen die goed nadenken over wat ze doen. Voorbereiden. Eeuwenoude wetmatigheden volgen. Serieuze mensen. Op het saaie af.

Rianne is de Joe Biden van het bakken. Alleen al daarom wil ik haar, zoals Joost Eerdmans dat zo fraai deed over zijn idool Donald Trump, op deze plek uitroepen tot morele winnaar.

Praatjesmakers aan talkshowtafels met hun pas opgerichte splinterpartijtjes: kijk naar Rianne. Oefen eerst rustig wat je wilt, denk er lang over na, wees voorzichtig. Kijk naar hoe anderen het hebben gedaan en leer ervan. Mensen die hun grote bek opentrekken en maar wat roepen, hebben we genoeg gezien de afgelopen jaren, en we hebben ook gezien wat ervan terechtkomt. Je hebt niks aan ontregelaars als de orde al  verstoord is.

Arme schatten van opiniemakers die vier jaar lang de realitystar in chief hebben verdedigd, en nu nog sputteren van: ‘Ja maar, hij is de enige Amerikaanse president die tenminste geen oorlog is begonnen.’ Nee, niet met het buitenland, dat klopt. Maar een burgeroorlog aanjagen is ook niet echt tof, vriend.
Ach, laat ik niet zeuren, maar gewoon netjes over de nieuwe president zeggen wat zij vier jaar geleden zeiden: ‘Geef hem een kans!’
Joe Biden. De Rianne van de Amerikaanse politiek, ik heb er zin in. Om de grote kunstenaar Banksy te citeren: ‘Art should disturb the comfortable and comfort the disturbed’. Dat geldt ook voor politici. En taarten.

Meer Claudia de Breij? Lees iedere week haar column in de VARAgids!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief