NPO
Sfeerfoto van VARAgids

VARAgids

De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.
VARAgids

Column Claudia de Breij: Dolly

26 nov 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1 keer bekeken
2627InstaClaudia+C[TomtenSeldam]
In de lijst van instanties die het nieuwe coronavaccin hadden gefinancierd dat door Moderna op de markt wordt gebracht, stond de naam van een stichting van Dolly Parton. Navraag leerde dat Dolly inderdaad een miljoen dollar had gedoneerd voor de research naar het vaccin, want, zo sprak de koningin van het betere countrylied: ‘Als het virus ons niet doodt, dan wel de verveling van het thuis zitten’.
‘I will always love you Dolly’, prevelde ik opgetogen.
Eindelijk. Iemand die én leuk én slim én getalenteerd is én vertrouwen heeft in de wetenschap. And she puts her money where her mouth is. Wát een rolmodel. Diederik Gommers mag dan een hit zijn op Instagram, Dolly is pas echt de gedroomde influencer.

En die hebben we hard nodig, want volgens recent onderzoek wil nog maar 60% van de Nederlanders als het er straks is een vaccin. Die overige 40% twijfelt vooral of het wel goed kan zijn als het zo snel is ontwikkeld. Zelf heb ik die angst helemaal niet. Het is er snel, ja. Logisch toch? Als je een wereldwijde pandemie hebt die alle economieën raakt zijn er iets meer fondsen en dus iets meer onderzoekers beschikbaar dan normaal, en dan gaat het sneller. Voor al die mensen die het zo eng vinden: ik ga wel eerst.
Dat is wat ik te bieden heb ter geruststelling, want in discussie ga ik niet.  Sites met vermeende bijwerkingen van vaccinaties, linkjes naar parawetenschappers die er een ander licht op werpen; nee dankjewel. Als jij mij nou niet probeert te overtuigen, doe ik het ook niet. Ik ga hem gewoon halen, die spuit, en dan zie jij maar wat jij doet.

Het valt met die vaccinweigeraars straks ook wel mee, in de praktijk. Tenminste, dat denk ik. Ik denk dat het grootste deel van die 40% twijfelaars even afwacht, dan ziet dat het in orde is en alsnog een vaccinatie gaat halen. Het probleem zit in die paar restprocenten van radicale anti-vaxxers. Dat je een complotdenker bent is niet erg, op zichzelf. Het vervelende van complotdenkers is alleen dat ze, net als iedereen, uiteindelijk graag gelijk willen krijgen, hoe inconsequent ze daar ook voor moeten redeneren. Neem nou de ouderwetse antivaxxers uit de christelijke hoek. Die beweren dat ze tegen verplichte vaccinaties zijn, want ieder mens moet zelf kunnen beschikken over zijn lichaam. Grappige redenering als je wel wilt laten vastleggen dat vrouwen niet over hun eigen baarmoeder mogen beschikken.

Ik laat de discussie voor wat hij is. Als ik straks het Dolly-vaccin heb gekregen (want die wil ik dan wel het liefste) en ik ga gezond en fluitend weer door het leven, mogen de anti-vaxxers toegeven dat het fantastisch is wat de wetenschap voor elkaar heeft gekregen.
En als ik dan ineens blonde krullen, een countrysnik en cup F heb zal ik toegeven dat ze gelijk hadden over die bijwerkingen.

Meer Claudia de Breij? Lees iedere week haar column in de VARAgids!

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de wekelijkse VARAgids Avondeditie!