Sfeerfoto van VARAgids
VARAgids
VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.
VARAgids

Column Claudia de Breij: Mark Rutte

10 feb 2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
802 keer bekeken
claudia

Waar gaat Mark Rutte over? De toeslagenaffaire, de reden dat het kabinet viel, was niet zijn verantwoordelijkheid, volgens hem. Ja, formeel, een soort van, natuurlijk, dus daarom was hij ook zo’n gentleman en nam hij, mét het voltallige kabinet, ruiterlijk de verantwoordelijkheid. Maar niet écht. Het was niet zijn schúld, moesten we inzien. De Belastingdienst, het ministerie, zelfs de Kamer, ach, eigenlijk hebben we allemaal schuld. Maar als iedereen schuldig is, is iedereen onschuldig. En zit Mark Rutte nog steeds, vriendelijk lachend, in het Torentje.


Maar hij gáát er toch uiteindelijk over? Die veel te strenge wetten op fraudebestrijding, die zijn toch in zijn regeerperiode gemaakt? Die veel te racistische opsporingsambtenaren, die vallen uiteindelijk toch onder hem? Die Rutte-doctrine van zorgen dat de macht zo weinig mogelijk gecontroleerd wordt, dat niet informeren van de Kamer en van journalisten, dat heeft híj toch gedaan? Maar Mark Rutte gaat er niet over, vindt hij.


De verkeerde inschattingen in het indammen van de pandemie. Het falende testbeleid. De veel te trage vaccinaties. Allemaal van Hugo de Jonge, van het ministerie, van de GGD, van Kuipers, van Gommers – niet van Mark Rutte. Het stikstofdossier, de boze boeren, van alle hoofdpijndossiers blijft er niet één aan Mark Rutte plakken. De VVD staat nog steeds op forse winst in de peilingen en ze weten bij de VVD maar al te goed hoe dat komt. Het is Mark Rutte. En ik snap dat helemaal. Mark Rutte is léuk. Dat vind ik echt. Mark Rutte is een leuke vent. Als hij geen premier was, wou ik dat hij mijn neef was. Dan zou ik bij familieweekenden altijd bij hem in het huisje willen.


Als ik moet kiezen tussen Wopke Hoekstra en Mark Rutte, koos ik Mark Rutte. Wopke Hoekstra is Mark Rutte, maar dan mét vrouw en kinderen. Dat gekoketteer met ‘gezinsman’ is bijna net zo gênant als vlak voor de minister van Onderwijs (die erover gaat) gaan staan en vertellen dat de basisscholen opengaan. Leuk geprobeerd Wopke, om even heel minister-presidenterig over te komen, maar we trappen er niet in. Dat Mark Rutte geen ‘gezinsman’ is maakt dat er nog een vleugje mystiek aan de man kleeft, dus daar ga je het niet op winnen Wop – en dit zeg ik als hardcore gezinsvrouw. Als je nou een greintje minder Shell/McKinsey/Unileveruitstraling had dan Mark Rutte, dan konden we je nog aanzien voor ánders, maar dat ben je niet.


Dus Mark Rutte staat nog fier bovenaan, want we nemen hem niets dat mis is gegaan in Nederland kwalijk. We weten dat hij verantwoordelijk is voor de betonrot in de rechtsstaat, voor de kaalslag in de verzorgingsstaat en dat hij liever is voor bedrijven dan voor burgers, maar we hebben nu al zo lang verkering met hem dat we het niet uit willen maken. Hij gaat wel nergens over, maar hij is gewoon leuk.


Het wachten is op het moment dat één van de andere lijsttrekkers hem in het debat in een ‘u draait en u bent niet eerlijk’-positie kan krijgen, zoals Jan Peter Balkenende destijds het politieke doodvonnis van Wouter Bos tekende. Anders gaan we straks gewoon weer vier jaar verder met een premier die nergens over gaat– maar verder hartstikke leuk.


Meer Claudia de Breij? Lees iedere week haar column in de VARAgids!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de wekelijkse VARAgids Avondeditie!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA