Logo VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.

Column Claudia de Breij: Chinezen

  •  
02-02-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
799 keer bekeken
  •  
Prepr_Afbeelding.Claudia

Het Chinees nieuwjaar komt eraan en het is maar zeer de vraag of de Chinezen afzien van het reizen naar hun familie op het platteland. Familiebezoek hoort voor hen nou eenmaal bij het nieuwe jaar vieren als bij ons de Belgische grens over scheuren met een kofferbak vol illegale Cobra’s. Dat is traditie, dat doe je. Net als een Chinese langs wil bij haar oude vadertje in het dorp van haar jeugd. Als het geen vreselijke virusgevolgen zou hebben, hoopte ik stiekem dat ze het gewoon een keer wél zouden doen, die Chinezen.

Hoe vaak worden hier ‘de Chinezen’ niet aangehaald als dat pientere slag dat, in tegenstelling tot ons eigenwijze volkje, netjes doet wat de overheid zegt? Daarom was Covid-19 daar veel eerder onder controle, zeggen deskundo’s aan de talkshowtafel dan. ‘Komt door de Chinese volksaard’. Ach, en die dekselse Nederlanders. Die zijn zo anders.

Ik denk dat we voor het in de wereld brengen van deze misvatting nog een parlementaire enquête moeten opzetten, maar de uitslag kan ik hier al melden: de hoofdschuldigen heten Fluitsma en Van Tijn. Hun liedje ’15 miljoen mensen’ is de oorzaak van de grove zelfoverschatting van de Nederlander met zijn zo geinig autonome karakter. De hit is inmiddels omgezongen tot ’17 miljoen mensen’, wat een nóg onmogelijker hoeveelheid lettergrepen oplevert. Geeft niks, metrisch was er toch al weinig te redden – de klemtoon in ‘miljoen’ lag niet, zoals in het Nederlands te doen gebruikelijk, op ‘oen’ maar op ‘mil’. Een beetje zoals in het Chinese ‘mihoen’. Toegegeven: ‘Op dat hele kleine stukje aarde’ is een fraai zinnetje. Maar daarna rijmen met ‘Die schrijf je niet de wetten voor/ Die laat je in hun waarde’, dat is de soundtrack maken voor het ingooien van een winkelruit. Wie mensen in hun waarde wil laten, schrijft ze in een democratie juist wel wetten voor zodat iedereen elkaar in hun waarde kan laten. Wij zijn geen eigenwijs tof volkje. We hebben gewoon geluk. We kennen hier goddank geen dictatuur, geen censuur, geen kampen met Oeigoeren, geen president als Xi Jinping die zichzelf voor het leven heeft benoemd. Als we dat allemaal wel hadden, moet jij eens opletten hoe snel die onwrikbare volksaard van ons omsloeg in totale volgzaamheid. Onder bedreiging van gevangenschap of erger blijven alleen de heel groten over, de Navalny’s van deze wereld. Enfin. De Chinezen. Gaan ze op reis of niet? Tot een jaar geleden interesseerden dit soort dingen me geen zak, nu weet ik dat een nieuwe uitbraak in China (hoogstwaarschijnlijk comfortabel reizend met een vliegtuig) naar hier komt en mijn kinderen dus nóg langer niet naar school mogen. Dus ik schrik als ik lees dat er gemiddeld rond Chinees nieuwjaar 2,5 miljard reisbewegingen zijn. Dat mag nu niet, maar houden de Chinezen zich eraan? In mijn hoofd zingt
een oud Annie M.G. Schmidtliedje: ‘Hoeveel Chinezen zouden er wezen, één miljard Als die Chinezen zo blijven
kezen gaat het hard.’ Inmiddels zijn het er 1,4 miljard, lees ik, en net als ik wil bedenken of die tekst van Annie
eigenlijk nog wel kan, vandaag de dag, ben ik bij het refrein: Kom Kees, het is maar tijdelijk Het zal wel weer overgaan
’t waait weer voorbij geleidelijk aan.


Meer Claudia de Breij? Lees iedere week haar column in de VARAgids!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief