Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Wat verstaat u onder linkse en rechtse politiek? Özcan Akyol beantwoordt lezersvragen

15-04-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
Lieve Eus
Lieve Eus

Schrijver/columnist Özcan Akyol beantwoordt lezersvragen.

In gids 13 schrijft u over zuivere journalistiek, waarmee ‘ongrondwettelijke en hatelijke en uitingen van politieke partijen worden blootgesteld. De PVV is een radicaalrechtse beweging.’ Kunt u mij uitleggen wat u verstaat onder linkse en rechtse politiek? Dat loopt toch geheel door elkaar heen. Alvast bedankt. Groet, Henk Terpstra, Stienekamp.

U heeft gelijk als u suggereert dat geen enkele partij eendimensionaal rechts of links is. Bij de PVV, de grote winnaar van de laatste keer, hebben ze bijvoorbeeld een volledig linkse campagne gevoerd, terwijl ze in werkelijkheid best rechts meestemmen in de Tweede Kamer. Maar als het om specifieke onderwerpen gaat, kunnen we concluderen dat een beweging conservatief van aard is. Om even bij de PVV te blijven: zij wilden heel lang de gulden terug, de koran in alle huishoudens verbieden, subsidies op kunst verbannen en ook nog 140 kilometer per uur op elke snelweg rijden. Dit is dus sociaal-cultureel erg rechts. Doodeng, trouwens, deze voornemens. Wonderlijk dat een serie als De Joodse Raad zo populair was en dat er tegelijkertijd partijen zijn die met de PVV onderhandelen over een coalitie.

Ik erger me steeds meer aan de stopwoorden en -zinnen van menig commentator, analist of speler. Jan Boskamp die in een zin drie keer ‘weet je wel’ zegt. Arno Vermeulen zegt vaak ‘ik bedoel’, Toine van Peperstraten ‘gaan we effe kijken’ in het ESPN-schakelprogramma. Gijp heeft zijn mondvol met ‘kom op’ en als laatste Ibrahim Afellay: ‘Wat ik zeg’. Krijgen al deze jongens geen mediatraining? Groet, Andy Wijzenbeek Eindhoven

Voor zover ik weet én kan inschatten, hebben deze mannen geen mediatraining. We mogen van voetbal-analisten niet verwachten dat zij geoefende sprekers zijn met een rijk en compleet vocabulaire. Die onvolkomenheden in de taal maken een mens autonoom. Je kunt je natuurlijk wel ergeren aan foutief taalgebruik. Ik erger me vooral aan het verkeerd bezigen van het woord ‘hetgeen’. In principe betekent dat ‘wat’, maar zo wordt het nooit gebruikt. Ik hoor vaak ‘hetgeen wat me duidelijk wordt’. Niet meer doen!

Er gaat flink gesaneerd worden bij de publieke omroep. Zijn er bij jou zorgen? Veel geluk en groeten, Anja van Velzen, Haarlem

Mwah. Het staat wel symbool voor iets maatschappelijks. Die sanering is het uitvloeisel van een wraakoefening: conservatieve partijen willen nu hun gram halen op progressieve clubs. Laatstgenoemden hadden jarenlang, min of meer, een overwicht in Nederland. Wraak is nooit een goed fundament voor beleid. Veel mensen weten niet wat ze straks moeten missen als de NPO wordt beschadigd en de televisiezenders minder kunnen aanbieden. Misschien moet er eerst gevoeld worden voor we het écht gaan begrijpen dat politiek geen gezelschapsspel is.

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag op 7 april. Ik heb genoten van je boek Afslag 23 en ben erdoor geraakt. Ik heb als leerkracht gewerkt met leerlingen die in moeilijke omstandigheden zijn opgegroeid en heb bewondering voor hoe ze toch doorzetten. Door jouw boek ben ik mij extra bewust van de problemen die je ondervindt als je echt wilt veranderen, maar het systeem niet meewerkt. Klasse! Thamar de Vries

Wat een ontzettend lief bericht. Bij dezen bedank ik iedereen die me de afgelopen week hartverwarmende felicitaties heeft gestuurd. Ik ben nu veertig en het leven is meteen veranderd. Het is alsof ik al richting de uitgang van dit feest mag lopen. Onderweg zal ik mijn best doen om er iets moois van te maken. En ik ben oprecht heel erkentelijk voor zulke lieve en betrokken lezers van deze rubriek. Zonder jullie kan deze bladzijde niet bestaan.

Dit artikel komt uit VARAgids 16, bladzijde 90.

Meer over:

column
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief