Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Captain Nova: goed gecaste kinder-scifi

  •  
01-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
Captain Nova
Regiedebuut van Maurice Trouwborst draait om een heldin die terugreist in de tijd om een klimaatramp te voorkomen.
Foto credits: Gusto Entertainment
Nederlanders zijn niet per se uitgesproken liefhebbers van sciencefiction, dus is het lovenswaardig dat filmmaker Maurice Trouwborst zich in Captain Nova aan dit genre waagt. Zijn debuutfilm – bekroond met vier awards op het afgelopen Cinekid Festival – draait om een vechtpiloot Nova (Anniek Pheifer) die in de toekomst waarin de aarde is verworden tot een soort rode hel door een wormgat in de tijd moet reizen naar het verleden om de klimaatramp die op aarde is voltrokken te voorkomen. Tijdens die reis verandert Nova onverwachts in haar jongere zelf (Kika van de Vijver). In ‘leeftijdsgenootje’ Nas (Marouane Meftah) vindt ze op aarde vervolgens een medestander.
Nova en Nas beginnen aan een gevaarlijke missie: een bedrijf is voornemens om op de Noordpool energie te gaan winnen, en Nova weet dat dit de nekslag zal zijn voor moeder aarde. Trouwborst en zijn co-scenarist Lotte Tabbers spiegelen de klimaatproblematiek op deze wijze nogal simpel voor. Hoewel Captain Nova een kinderfilm is, had dat best ietsjes genuanceerde gemogen: de misère op aarde blijkt namelijk uiteindelijk voorkomen te kunnen worden met een druk op de knop. Ook is het spijtig dat de film eruitziet als zoveel andere sciencefiction-titels: generiek. Hoewel de casting een hoop goedmaakt.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Captain Nova
Van de Vijver en Meftah zijn goed op elkaar ingespeeld, en ook een parade aan andere bekende namen komt voorbij, waaronder Pierre Bokma en Ricky Koole. Gaandeweg ga je dan ook hopen - net als de kids misschien, die de film gaan zien - dat ook wij stervelingen op een gegeven moment nog ons lot kunnen terugdraaien.
Captain Nova, vanaf 1 april 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief