Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Caged Wings: matige sociaal-realistische Spaanse thriller

  •  
19-01-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
CagedWings

© Netflix

Een twintiger raakt in de problemen na de overval op een juwelier in mislukte knipoog naar het oeuvre van de Belgische gebroeders Dardenne. 

Acteur Mario Casas maakt met Caged Wings (Mi Soledad Tienes Alas) zijn debuut als regisseur. Ook schreef hij het script met zijn ex Deborah François. François is een Belgische actrice die in het verleden onder meer de handen ineensloeg met de gebroeders Dardenne (L’Enfant, 2005). Precies die rauwe sociaal-realistische stijl die de Belgen hanteren proberen François en Casas ook in Caged Wings te ventileren. Daar slagen ze evenwel nauwelijks in. De film voelt vanaf de eerste speelminuten als gekunsteld en cliché.

Het verhaal draait om Dan (Óscar Casas, het broertje van Mario), die opgroeit in Barcelona met zijn boezemvrienden Vio (Candela González) en Reno (Farid Bechara). De twintigers slijten hun dagen met feesten en het spuiten van graffiti. Als Dans vader (Francisco Boira speelt een onvervalste engerd) vrijkomt, fungeert dat als de katalysator van de plot die leidt tot een overval met ernstige implicaties. Dan en Vio moeten vluchten en proberen ondertussen bij juwelierszaken de buit te slijten – maar niemand hapt.

MSTA - BARCELONA - PH@LauBacanal-22

© Netflix / Lau Bacanal

Caged Wings is zo’n film die je wil doen laten geloven dat de gebeurtenissen die zich voltrekken superrealistisch zijn. Maar misschien moet je als filmmaker niet uitsluitend knappe mensen casten in een sociaal-realistisch drama. De film oogt onder meer om die reden in sommige scènes meer als een reclame voor een weekendje Barcelona, dan als een vuige thriller. Het is niet zonder reden dat Jean-Pierre en Luc Dardenne altijd op dezelfde plek, nabij Luik, films zijn blijven maken. Ze kennen die omgeving, ze kennen de mensen en ze kennen de problemen.

PH@laubacanal-71(1)

© Netflix / Lau Bacanal

Af en toe werken ze met bekende acteurs, maar hun oeuvre leunt vooral op onbekende gezichten die voor een deel ook onbekende gezichten blijven. Caged Wings oogt echter meer als een regisseur die voor een paar maanden de pet van het sociaal-realisme opzet, om vervolgens weer terug te keren naar zijn comfortabele leventje.

Caged Wings, vanaf vrijdag 19 januari 2024 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief