Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Buutvrij

15-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
157 keer bekeken
  •  
24Claudia+C[TomTenSeldam]
COLUMN CLAUDIA DE BREIJ
BEELD TOM TEN SELDAM
’s Avonds is het lekker lang licht. Ik wou dat ik 12 was, of jonger. Dan mocht ik dicht bij mijn vrienden plakken (als je maar anderhalve meter afstand van volwassenen houdt – voor de meeste kinderen geen lastige opgave) en zou ik tot laat buiten buut-verstoppertje spelen. Het allerliefste zou ik dan, net als vroeger heel soms lukte, rennend de zoeker inhalen op weg naar de buutplaats, die aantikken en heel hard roepen: BUUTVRIJ VOOR DE HELE POT!

Ik heb zin in buutvrij. We hebben het nodig.

Nou hoef ik gelukkig geen oudejaarsconference te maken dit jaar, maar anders zou ik zeggen dat 2020 het jaar is van de cancelcultuur.
Alles is gecanceld, in de zin van: afgelast. Alles wat we van plan waren, feestjes, reisjes, werk, ging niet door. Maar niet alleen alles, ook
íedereen werd gecanceld.

Voor wie nog nooit gehoord heeft van cancel culture; dat betekent dat iemand, meestal een beroemdheid, op sociale media in de ban wordt gedaan omdat hij of zij iets heeft gezegd of gedaan dat al het voorgaande ongeldig maakt.

Iedere dag wordt er wel iemand gecanceld.

Op het moment dat ik dit schrijf wordt Akwasi gecanceld door rechts omdat hij zijn woede niet in kon houden tijdens zijn speech op de Dam, is Hans Teeuwen gecanceld door links omdat hij in een filmpje door een nagenoeg lege straat in Amsterdam-Zuid liep te roepen dat hij tegen racisme is. Oh, en JK Rowling is helemaal gecanceld, want die zegt rare dingen over transgender vrouwen.
In zo’n tijd leven we. Wie iets verkeerds zegt of doet is áf. Die mag niet meer meedoen. Terwijl deze tijd juist aantoont hoe belangrijk het is te mogen leren van je fouten; zelfs onze premier durfde toe te geven dat hij anders is gaan denken over Zwarte Piet. Willen we ooit van institutioneel racisme af, dan moet de Belastingdienst eerst kunnen erkennen hoe fout ze was. Wie niet meer mee mag doen, kan het ook nooit meer goed doen.

BUUTVRIJ VOOR DE HELE POT.

Niemand is af. Ik cancel alle gecancelden.

Zelfs het Statenlid voor FvD in Zeeland dat een foto op Twitter plaatste van Johnny de Mol samen met de winnaars van de Televizier- Ring voor het programma Down met Johnny. De mensen op de foto hadden het syndroom van Down, en het Statenlid in kwestie schreef erbij dat dit de fractie van Groen-Links was, in overleg over het aanblijven van Femke Halsema. Zelfs het ándere Statenlid van
FvD in Zeeland dat onlangs via Twitter een poll uitschreef en mensen opriep die te delen met de vraag: ‘Wilt u een Claudia de Breij-loze 4 en 5 mei?’

(Ik heb ‘ja’ gestemd, ik zou weleens een heel Claudia de Breij-loze maand willen, maar goed, ik ben mij nou eenmaal, daar zal ik mee moeten leren leven.)

Hoewel, ik cancel het cancelen van deze mannen nu wel, maar ze waren helemaal niet gecanceld. Niemand vond het erg, niemand schrok er van. Ouderwetse suffe ik, dat ik de term ‘Statenlid’ nog altijd associeer met een waardige functie en bijbehorend gedrag.

Meer Claudia de Breij? Lees iedere week haar column in de VARAgids!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief