Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Brené Brown: The Call to Courage: kwetsbaarheid leidt tot een vervuld leven

  •  
20-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
673 keer bekeken
  •  
Brené Brown
In een lange TED-talk richt de charismatische onderzoeker zich op de verhouding tussen kwetsbaarheid en moed.
In haar werk aan de Universiteit van Houston bestudeert onderzoeker en motiverende spreker Brené Brown al meer dan 20 jaar de meest complexe emoties en sociale interacties: kwetsbaarheid, schaamte en empathie. In 2010 brak ze wereldwijd door met haar TED-talk over kwetsbaarheid, en als gevierde auteur stond ze met vijf boeken in de bestsellerlijst van de New York Times. In de documentaire Brené Brown: The Call to Courage legt ze uit hoe kwetsbaarheid, moed en vreugde, symbiotische ideeën zijn; zowel in je persoonlijke leven als hoe ze resoneren in de samenleving.
Voor een groot publiek aan de Universiteit van Californië vertelt Brown openlijk over haar (wetenschappelijk onderbouwde) werk. Ze illustreert de data met een persoonlijke benadering, en toont haar eigen worstelingen nadat haar TED-talk explodeerde en wereldwijd miljoenen keren werd bekeken. De sociale wetenschapper had namelijk moeite om zich bloot te geven aan de wereld en kwetsbaarheid te omarmen, wat ze zelf omschrijft als ‘het gevoel dat we krijgen als we ons onzeker voelen, een risico lopen, of emotioneel worden blootgesteld.’ Gezien haar introverte persoonlijkheid vond ze de aandacht overweldigend, en concentreerde ze zich op de negatieve commentaren. Toch vond ze inspiratie op een onverwacht moment. Ze verwijst naar een toespraak uit 1910 van oud-president Teddy Roosevelt: ‘Je kunt niet echt dapper zijn zonder kwetsbaarheid.’ Het is de rode draad in haar lezing.
9191.w1943.0.ac7081a
Brown is charismatisch en een sterke verhalenverteller. Ze stelt dat in onze huidige samenleving mensen het vermogen zijn kwijtgeraakt om met ongemak om te gaan. We verdoven onszelf, stellen iets uit, of gaan dingen die we ongemakkelijk vinden uit de weg. Zo ontstaat er geen verbinding met anderen. Kwetsbaarheid is volgens haar geen zwakte. De grootste vooruitgang wordt gemaakt als je uit je comfortzone komt, en daar is natuurlijk moed voor nodig. Brown benadrukt dan dat ‘kwetsbaarheid niet gaat over winnen en verliezen, maar om de moed om er te zijn als je de uitkomst niet kunt beheersen.’ Dan grapt ze dat je wel je grenzen dient aan te geven wanneer je je kwetsbaar opstelt. Het posten over je bikini-wax op Twitter, of je echtscheiding op Facebook, wordt niet onder de paraplu van kwetsbaarheid geschaard.
Brené Brown: The Call to Courage is in de kern een TED-talk met meer camera’s, een groter publiek, en meer tijd. Het sluit perfect aan op andere populaire Netflix-series zoals Queer Eye en Tidying Up with Marie Kondo. Het zijn allen positieve, inspirerende en bevestigende formats die gericht zijn op zelfverbetering. Het is een flinke dosis feel good-televisie, en wellicht ontvlamt het een sprankje verlichting in jezelf.
Brené Brown: The Call to Courage, vanaf 19 april 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief