Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Bihter: A Forbidden Passion: fletse, soapy literatuurverfilming

  •  
16-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
643 keer bekeken
  •  
Bihter

© Prime Video

Turkse klassieker over de verboden liefde stelt qua inspiratieloze sets en ongeïnspireerde kostuums teleur. 

Filmmakers Caner Alper en Mehmet Binay gieten in Bihter: A Forbidden Passion de Turkse literatuurklassieker Aşk-ı Memnu (De Verboden Liefde, 1899-1900) in een nieuw jasje. Het boek werd al vaker verfilmd, en het negentiende-eeuwse verhaal werd eerder in films en tv-series ook al naar het heden (en zelfs naar hedendaags Miami) getrokken. Op zich geen verrassing: het bronmateriaal laat zich omschrijven als een aanlokkelijk intrige, met in het middelpunt de femme fatale Bihter. De hoofdpersoon wordt ditmaal gespeeld door Farah Zeynep Abdullah. Zij speelt de dochter van de inhalige Firdevs (Hande Ataizi). Als Bithers vader overlijdt dan cultiveert Firdevs een relatie met de rijke Adnan (Osman Sonant).

Firdevs en haar dochters Bihter en Peyker (Nezaket Erden) verhuizen al snel naar Adnans grote villa aan de Bosporus. Maar: Adnan blijkt ook een oogje te hebben op Bihter, tot grote ergernis van Firdevs. Bihter heeft op haar beurt een gloeiende hekel aan haar moeder: de dood van haar vader zou te wijten zijn aan het feit dat haar moeder vreemdging. Regelmatig breekt Abdullah op stoutmoedige wijze de vierde muur (denk aan Fleabag) wanneer ze haar diepste geheimen met de kijker deelt. Wie het boek kent weet al: dit loopt niet erg florissant af. Zeker niet wanneer Bihter een affaire begint Behlül (Boran Kuzum), Adnans adoptiezoon.

Voor de goede orde: Behlül is het neefje van Adnan. Hij is dus weer iets jonger dan Bihter. Niettemin ontstaan er op een gegeven moment een stel amoureuze dwarsverbanden die niet hadden misstaan in Shakespeares beroemdste werken. Het is alleen spijtig dat Bihter generiek oogt. Er is letterlijk geen oog geweest voor een prikkelende cinematografie en montage. Sets ogen flets, evenals de kostuums. Dat nieuwe jasje waar dit oude verhaal in is gestoken oogt te soapy, terwijl je dit soort romantische tragedies ook op rauwe wijze kunt verfilmen. Maar die durf ontbreekt duidelijk.

Bihter: A Forbidden Passion, vanaf donderdag 16 november 2023 bij Amazon Prime Video

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief