Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Amazon in Londen: Homecoming, The Romanoffs en meer

  •  
10-10-2018
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
Amazon Londen Showcase
Begin deze maand organiseerde Amazon Prime Video een showcase in Londen en De Lagarde was erbij. Een overzicht van de meest in het oog springende series....
Het evenement in Londen werd ingeleid door Jennifer Salke, het nieuwe hoofd van Amazon Prime Video. Salke werkte eerder voor de zender NBC, waar ze groen licht gaf aan populaire series als The Blacklist , Blindspot en This Is Us. Haar overstap van de lineaire televisie naar de VOD-wereld bevalt haar prima: 'Het fijne aan streaming is dat er niet direct de volgende dag al vernietigende rapporten over kijkcijfers op mijn bureau liggen. Hier krijg je meer tijd om over een langere periode een publiek op te bouwen. En ook een divers publiek: van een grootschalige actieserie als Jack Ryan tot een intieme komedie als Forever.'
5708.w1200.0.3db8d5a
Salke benadrukt dat bij Amazon de nadruk ligt op kwaliteit in plaats van kwantiteit - is dat een sneer richting Netflix? - en dat ze druk bezig zijn om grote tv-talenten te strikken, die vervolgens alle vrijheid krijgen om series te ontwikkelen. Zo werden onder anderen Jordan Peele ( Get Out ), Nicole Kidman ( Big Little Lies ) en Reed Morano (een regisseuse van The Handmaid's Tale ) al vastgelegd. Salke doet verder ook nog een aantal aankondigingen, met als uitschieters een deal met Neil Gaiman en een verfilming van de boekenreeks The Wheel of Time, een grootste fantasyserie over een wereld waarin magie bestaat, maar enkel beheerst wordt door vrouwen. Helaas werd er niets nieuws onthuld over de aanstaande tv-adaptatie van The Lord of the Rings.
Ook de Europese VOD-markt is volgens Salke voor Amazon van levensbelang. In december wordt er gestart met live uitzendingen van Premier League-wedstrijden (al zal dat voor Ziggo-kijkers niet echt een meerwaarde hebben) en verder komen er ook steeds meer Europese Amazon Originals aan......
Deutschland 86
In Engeland wekte Amazon ooit de gestopte BBC-serie Ripper Street weer tot leven, en in Duitsland brengt men nu de serie Deutschland 83 terug voor een tweede seizoen, getiteld Deutschland 86. Het eerste seizoen van de spionageserie speelt zich af in 1983 en volgt een jonge man uit Oost-Duitsland, die zich door zijn tante over laat halen om voor de Stasi (de geheime politie in het Oosten) te gaan werken, en vervolgens als een spion het Westen te infiltreren.
7023.w2132.0.fb33bff
De tweede reeks pakt de draad drie jaar later op en volgt de jongen op een nieuwe missie. Volgens bedenker en schrijfster Anna Winger - zelf is ze half Amerikaans en half Brits, maar ze woont al zestien jaar in Duitsland - is Deutschland 86 vooral een avonturenserie en wil men geen politiek statement maken. Het wordt volgens Winger (rechts op de foto) geen geschiedenisles, maar een soort 'fill in the blanks' oefening. Wat zou er op bepaalde historische dagen gebeurd kunnen zijn achter de schermen? En ja, de muur zal in een later seizoen toch een keer neerkomen. Maar meer kan ze momenteel niet zeggen.
BEAT
Beat is wederom een Amazon-serie afkomstig uit Duitsland. De misdaadserie speelt zich af in het Berlijnse nachtleven en staat bol van de stampende techno. De makers combineren die setting met een schrikbarend verhaal over de illegale handel in organen. Schrijver-regisseur Marco Kreuzpainter is enthousiast over de mogelijkheden van streamingplatforms en laat weten dat hij verveeld is geraakt door de 'drie akten structuur' die gebruikt wordt in films. 'Je kan in een serie een keer een omweg nemen of een aflevering besteden puur aan de ontwikkeling van een bepaald personage. Niet alles wat er gebeurt moet per se de plot vooruit stuwen'.
The Grand Tour
De 'grote drie' zijn niet aanwezig in Londen, maar producent en zelfbenoemd 'third wheel' Andy Wilman mag er vertellen over het nieuwe seizoen van The Grand Tour. De producent is net als de drie afwezige presentatoren allesbehalve politiek correct, want hij strooit op het podium met f-woorden en vertelt dat ze in dit seizoen 'just some retarded shit' wilden doen. Hij legt uit dat het clipje dat hij heeft meegebracht vooral veel gepraat en weinig racen bevat, want volgens hem hebben de journalisten in de zaal waarschijnlijk een hoger IQ dan de 'idioten die naar onze serie kijken'.
Toch bevatten de beelden veel actie en zien we Grand Tour-frontman Jeremy Clarkson onder meer met een op een auto gemonteerd wapen een gebouw aan flarden schieten. Het nieuwe seizoen van de serie werd opgenomen in landen als Azerbeidzjan, Colombia en Mongolië. 'We doen waar we zin in hebben en elk seizoen is eigenlijk een soort muziekalbum. Je hebt de grote hits, de filler tracks en de wat meer experimentele nummers, die soms heel goed uitpakken en soms juist totaal niet.'
The Romanoffs
The Romanoffs (bekijk de trailer ) is een nieuwe anthologie van Matthew Weiner ( Mad Men ) en draait om mensen die denken dat ze afstammen van de wereldberoemde Romanov-familie, die van 1613 tot 1917 over Rusland heerste. 'Ik ben groot een fan van het anthologie-format, waarbij we elke aflevering een nieuw verhaal vertellen', laat Weiner weten. 'Zo kan je als kijker altijd inspringen en hoef je nooit per se afleveringen in te halen. Op 12 oktober debuteren we de eerste twee afleveringen en vervolgens verschijnt er elke week een nieuwe.'
7022.w2056.0.d73381d
'Elke episode duurt tachtig minuten en krijgt op het einde een definitieve resolutie. Anders dan bij Mad Men dus. The Romanoffs heeft een 'true crime' element, maar is vooral een globale serie. Er waren opnamen in acht verschillende landen en er worden evenveel talen gesproken. Het mooie is dat je door het anthologie-format met elke aflevering weer iets anders kan doen en telkens tegen een nieuw genre aan kan schuren. Zo is de laatste episode een thriller in de stijl van Alfred Hitchcock.'
Homecoming
Homecoming is, zoals het eveneens op Amazon te bekijken Lore , gebaseerd op een podcast. De adaptatie was in handen van Sam Esmail, de bedenker van Mr. Robot. 'Ik luister normaal vooral naar 'true crime' podcasts, maar raakte al snel geobsedeerd door het fictieve Homecoming', legt Esmail uit. 'Het was zo zenuwslopend spannend en ik bedacht meteen dat ik het wilde verfilmen in de stijl van regisseurs als Alfred Hitchcock, Brian De Palma en Alan J. Pakula. Ik heb ook veel muziek uit de films van De Palma gebruikt voor Homecoming'.
7031.w2000.0.bfe7d44
De hoofdrol in Homecoming (bekijk ook de trailer ) is voor Julia Roberts, in haar eerste vaste rol op televisie. Ze geeft gestalte aan een welzijnswerker, die soldaten met PTSS voorbereidt op hun terugkeer in de normale wereld. De actrice werkte zelf ooit met de net door Esmail genoemde Pakula aan de film The Pelican Brief. Esmail blijkt echter tevens een grote fan te zijn van Roberts' romkom My Best Friend's Wedding, en dat is de reden dat hij ook Dermot Mulroney een rol gaf in Homecoming.
7030.w1960.0.22357cb
Roberts haalde zelf veel voldoening uit haar scènes met Sissy Spacek (zij heeft een De Palma-connectie via Carrie), die in Homecoming gestalte geeft aan haar moeder. Roberts kent Spacek al sinds haar dertiende, maar was nog nooit eerder met haar in een film of serie te zien. Daarnaast was ze vooral onder de indruk van Shea Whigham (de broer van Steven Buscemi in Boardwalk Empire), die volgens haar elke scène in Homecoming van haar steelt. 'Ik had als producent van de serie natuurlijk beter op moeten letten en zijn rol direct kleiner moeten maken', grapt de Oscarwinnares.
Lees morgen het tweede deel van ons verslag vanuit Londen, met onder meer Good Omens, Carnival Row en The Marvelous Mrs. Maisel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief