Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

All In: The Fight for Democracy: democratie staat op het spel

  •  
18-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
All In: The Fight for Democracy
Urgente documentaire over verkiezingsfraude in de Verenigde Staten is tegelijk een oproep om te stemmen.
Uit een recent onderzoek naar ‘electorale integriteit’ in de westerse wereld blijkt dat de Verenigde Staten onderaan bungelen. Er schort nogal wat aan de Amerikaanse democratie en daar moet verandering in komen. Dat is de onomwonden boodschap in All In: The Fight for Democracy. Want de democratie staat op het spel, zoveel is duidelijk. Als casestudy gebruiken documentairemakers Liz Garbus (What Happened, Miss Simone) en Lisa Cortes de chaos die ontstond tijdens de strijd om het gouverneurschap in Georgia in 2018, toen de democratische kandidaat Stacey Abrams het moest afleggen tegen haar republikeinse tegenstander - en zittend gouverneur - Brian Kemp.
Aan de overwinning van Kemp wordt nog steeds getwijfeld. Hij heeft er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat een stem uitbrengen - in het bijzonder voor zwarte Amerikanen - een beproeving was. En er speelt meer: er werd gehannest met stemapparaten en medewerkers van stembureaus waren ongetraind. Dit soort geperverteerd gezaag aan de stoelpoten van de democratie is evenwel niet nieuw. Garbus en Cortes voorzien de kijker verderop in de film van een historische context, waarin een natie naar voren komt die in beginsel niet democratisch is. Want voorkomen dat sommige groepen kunnen stemmen is historisch gezien eerder regel dan uitzondering.
All In: The Fight for Democracy
Dat is een pijnlijke (maar geenszins nieuwe) boodschap; een mantra dat je moet blijven herhalen. Misschien wel het meest treffend gevat in een archieffilmpje waarin een zwarte Amerikaan wordt gevraagd of hij in een democratie woonachtig is. ‘Ik woon hier heel mijn leven en ik heb democratie nog niet meegemaakt, ik heb geen idee waar je het over hebt.’
All In: The Fight for Democracy
Cortes en Garbus tonen vervolgens de gevolgen van het moeizame functioneren van de Amerikaanse democratie; hoe dit doorsijpelt in het justitiële apparaat en het Witte Huis. Want All In: The Fight for Democracy is evident een oproep om tegen Trump (en dus voor Biden) te stemmen. Dat steken de makers – hoewel ze het nergens expliciet uiten – niet onder stoelen of banken. Het zal geen toeval zijn dat de film twee maanden voor de verkiezingen te zien is. In de hoop dat weifelende burgers zich alsnog registreren in een poging te doen wat juist is.
All In: The Fight for Democracy, vanaf 18 september 2020 op Amazon
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief