Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

All creatures great and small S02: gemoedelijk dieren redden op het platteland

22-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
211 keer bekeken
  •  
All creatures great and small S02_1

© Masterpiece/Playground Entertainment

Kijkers van de Britse dierenartsserie All creatures great and smallweten precies wat ze kunnen verwachten. En met gemoedelijke kneuterigheid is niets mis, voor wie de lat niet te hoog legt.

Echt wezenlijke problemen lijken zich zelden aan te dienen in het ontspannen kabbelende universum van All creatures great and small. Geen probleem is zo groot of het kan binnen één aflevering worden opgelost; onenigheid bestaat hooguit uit enige stemverheffing, daarna is alles weer in orde. Geen enkel dispuut leidt tot een wezenlijk conflict. Het is eind jaren dertig, maar het oprukkende Duitse gevaar lijkt nog niet tot Yorkshire Dales doorgedrongen.


Zelfs voor wie het eerste seizoen heeft gemist, zijn alle verhoudingen tussen de hoofdpersonages na tien minuten glashelder. Dierenarts James (Nicolas Ralph) moet besluiten of hij op het platteland wil blijven ondanks de scheve ogen waar zijn eigentijdse ideeën soms toe leiden (waarom zou je een hond die schapen aanvalt proberen te trainen in plaats van af te maken, zoals dat al eeuwen naar ieders tevredenheid gebeurt?).

Gelukkig is er de mooie Helen (Rachel Shenton), die een steeds doorslaggevender reden in zijn besluit lijkt te gaan vormen. Ondertussen mag Tristan (Callum Woodhouse), de jonge broer van vaste dierenarts Siegfried (Samuel West), ook meedraaien in de praktijk. Maar al op zijn eerste werkdag krijgt hij te maken met het overlijden van de dierbare huisgenoot van een blinde dorpsgenote.

All creatures great and small S02_3

© Masterpiece/Playground Entertainment

Het tweede seizoen van de remake heeft vrij weinig veranderd aan het concept dat in de jaren zeventig al zo succesvol was, en paste in een hele stroom aan soortgelijke series als Little House on the Prairie en Dr. Quinn. Er is niets mis mee, en de production value is bijzonder hoog – zouden de plattelandshuizen er in die tijd echt zo prachtig verzorgd en ingericht uit hebben gezien? Maar de kracht zit in de herhaling en de voorspelbaarheid. Geen seconde wijkt de serie af van reeds gebaande paden en geen enkele plotwending laat zich niet mijlenver van tevoren al raden.

All creatures great and small s02

© Masterpiece/Playground Entertainment


Omroep MAX pakt trouwens deze zomer flink door; na de zes afleveringen van seizoen 2 wordt begin juli ook direct seizoen 3 van de Britse hit uitgezonden.

All creatures great and small, vanaf 22 juni op NPO 2

Meer over:

npo, serie, recensie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief