Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Air: als de schoen past

  •  
11-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
260 keer bekeken
  •  
SMAN_2023_UT_220616_CARANA_05110RC2_3000

Ben Affleck en Matt Damon spelen kapitalistische cowboys van sportmerk Nike die in de jaren tachtig Michael Jordan voor zich proberen te winnen in onderhoudend en slim drama.

Foto credits: Ana Carballosa / Prime Video

Het sportmerk Nike verkocht in 1985 voor 162 miljoen dollar aan schoenen van het type Air Jordan. De sneakers waar de toen 22-jarige basketballer Michael Jordan zijn naam aan verbond waren een ontzaglijk succes. In Air verbeeldt filmmaker Ben Affleck dit typisch Amerikaanse succesverhaal door de ogen van een aantal kapitalistische cowboys. Het verhaal begint in 1984 bij talentscout Sonny Vaccaro (Matt Damon) die voor Nike naarstig op zoek is naar talenten. Jordan is op dat moment al razend populair en bovendien speelt Nike een onbeduidende rol op de basketbalmarkt. Hun concurrenten Adidas en Converse domineren de wereld van de basketbalschoen.

Er gaat ook een gerucht rond dat Jordan überhaupt fan is van Adidas-schoenen. Maar de aanhouder wint en Vaccaro weet Jordans moeder Deloris (Viola Davis) met steun van Nike’s directeur (Affleck) te overtuigen. Dat is Air in een notendop. Affleck brengt dit alles met de nodige humor en in een speelse montage. De film geeft hem ook een excuus om weer eens ouderwets te sparren met z’n boezemvriend Damon. Ook zijn er fijne rollen voor Chris Tucker (Jordans manager) en Jason Bateman (Nike's marketinghoofd): acteurs die beschikken over een uitstekende timing. Jordan zelf is overigens niet te zien, maar dat blijkt een uitstekende zet.

SMAN_2023_UT_220627_CARANA_09959RC_3000

Air draait in beginsel namelijk niet om de basketbalsport en om de steratleet, maar meer om hoe je voor het runnen van een bedrijf ook moet beschikken over een goed uithoudingsvermogen. Boven alles is Air met z’n budget van 90 miljoen dollar een type film dat nog nauwelijks wordt gemaakt. Zo’n dure film met grote sterren, die een onderwerp op een serieuze maar humoristische wijze benadert, voelt in deze tijd van Marvel-manie als een verfrissende, welkome afwisseling.

Air, vanaf vrijdag 12 mei 2023 bij Amazon Prime Video

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief