Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Against the Ice: rechtoe rechtaan avonturenfilm

  •  
02-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
196 keer bekeken
  •  
Against the Ice
Historisch drama over twee noeste kerels die op Groenland op expeditie gaan beklijft geenszins.
Twee noeste mannen bedwingen het noorden van Groenland in het historische drama Against the Ice. Filmmaker Peter Flinth verbeeldt de overlevingsstrijd van ontdekkingsreiziger Ejnar Mikkelsen (Nikolaj Coster-Waldau uit Game of Thrones ) en zijn rechterhand Iver Iversen (Joe Cole), als ze in 1909 tijdens een expeditie aantoonbaar moeten maken dat niet de Amerikanen, maar de Denen, recht hebben op Groenland. De rest is geschiedenis.
Het verhaal begint aan boord van een schip aan Groenland. Een eerdere missie is al mislukt, en Mikkelsen zoekt een man die hem wil vergezellen. Monteur Iversen meldt zich aan. Hij heeft geen ervaring met sledehonden, maar dit is wel een mooi excuus om hem gedurende de film parafernalia te laten repareren. Niettemin gaan de twee mannen optimistisch gestemd op pad. Hoewel het een slecht voorteken is dat Iversen eerst nog uitgelegd krijgt dat als het rantsoen van de honden op is hij gewoon de meest zwakke hond moet afschieten, dan hebben de andere viervoeters weer iets te eten.
Against the Ice
De rest van de film laat zich wel raden. IJzige beproevingen, onderling gekibbel, gezeur met kompassen, kliffen waar honden in vallen, gezever met touwen en bergen die onbedwingbaar ogen. En natuurlijk manifesteren zich net voor het einde ook de waanbeelden. Want Mikkelsen en Iversen moesten het twee (!) winters met elkaar stellen, omdat Mikkelsens schip na enkele tijd weer terugkeerde naar het vasteland. En dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Dus gaat Coster-Waldau’s personage op een gegeven moment geloven dat zijn protegé hem wil vermoorden, en zien ze overal ijsberen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Against the Ice
Erg verheffend is dit alles niet, en het probleem ligt vooral bij het scenario, dat niet meer weet te maken van de grootste episode uit het levensverhaal van Mikkelsen. Wie vervolgens ruim anderhalf uur naar twee dolende zielen in een spierwit niemandsland wil kijken mag zich met recht ook zelf een held noemen.
Against the Ice, vanaf 2 maart 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief