Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

13: The Musical: fris maar wel erg zoetsappig

  •  
12-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
13: The Musical
Musicalverfilming over 12-jarige New Yorker die met z’n moeder naar het platteland verhuist is niet erg innovatief en moet het hebben van een goede cast (waaronder Debra Messing en Rhea Perlman).
Foto credits: Alan Markfield
Het leven van de 12-jarige Evan Goldman (Eli Golden) verwordt tot een nachtmerrie wanneer zijn ouders gaan scheiden en hij met zijn moeder (Debra Messing uit Will & Grace ) van New York naar een dorpje in de Amerikaanse staat Indiana moet verhuizen om tijdelijk bij oma (Rhea Perlman) in te trekken. In 13: The Musical – een verfilming van de Broadwaymusical die van 2008 tot 2009 te zien was – wordt het Amerikaanse platteland dus weer eens voorgespiegeld als saai en duf terwijl New York hét culturele walhalla moet voorstellen. Bovenal bewandelen Amerikanen normaliter de omgekeerde weg: van platteland naar stad.
Gaandeweg blijkt het leven in Indiana echter toch niet zo’n grote beproeving – quelle surprise. Goldman leert vrienden kennen en besluit zijn bar mitswa, het joodse ritueel waarbij een jongen op zijn dertiende verjaardag een man wordt, in zijn nieuwe thuishaven te organiseren. Frisse maar zoetsappige nummers passeren ondertussen de revue. Waarin jeugdige personages zingen over de transities die ze hebben ondergaan, met platitudes als ‘falen is de enige manier waarop je kan leren’. En ook Messing zingt een liedje over hoe ze ‘slechts een meissie uit een klein dorpje’ was toen ze ooit terechtkwam in New York. Het is moeilijk de actrice als zodanig voor te stellen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
13: The Musical
Maar Golden, Messing en Perlman zijn wel goed gecast, in een film die het moet hebben van zijn luchtigheid. 13: The Musical is vooral kijken naar acteurs die schmieren en plezier hebben in hun werk, niets meer; niets minder. Alle clichés, die eigenlijk ook een beetje bij het genre horen, moet je maar voor lief nemen.
13: The Musical, vanaf 12 augustus 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief