Sfeerfoto van Typisch

Typisch

Elke maandag t/m donderdag om 19:15 opnpo2

Elke drie weken in een andere wijk ergens in Nederland volgen BNNVARA en de EO gewone mensen. Wie zijn ze en hoe ziet hun leven eruit?

VOLG ONS

Typisch

Over Typisch

Groesbeek Header klein
Het programma Typisch gaf, sinds de start in januari 2018, aan meer dan tweehonderd gewone mensen uit tien verschillende wijken in Nederland een gezicht op televisie. Soms raakten hun persoonlijke verhalen het publiek zo zeer, dat het in beweging kwam. Zo kreeg Angela uit de eerste serie (Typisch Wielenpôlle – Leeuwarden) na protesten van kijkers tòch studiefinanciering en kon ze weer naar school. Ali, uit de laatste serie (Typisch Zevenkamp – Rotterdam), werd opgelicht en bleef achter met duizenden euro’s schuld bij telefoonbedrijven. Op facebook werd al een crowdfunding-campagne gesuggereerd en mensen mailden de redactie dat ze geld wilden geven, maar de telecombedrijven kwamen zelf ook in actie en zijn schuld werd kwijtgescholden.
Typisch... is iedere maandag t/m donderdag om 19.15 uur te zien bij BNNVARA of EO op NPO 2.
GROESBEEK

De documentaireserie Typisch speelt zich eind september af in het Gelderse Groesbeek, het van oudsher katholieke dorp dat ligt ingeklemd tussen de heuvels, de bossen en de Duitse grens. In dit dorp leeft de historie van de Tweede Wereldoorlog nog steeds voort, met aan de rand van het dorp de Canadese Oorlogsbegraafplaats. De camera’s volgen drie weken lang het leven van bewoners in Groesbeek, een dorp waar diversiteit, behulpzaamheid en gezelligheid voorop staan, maar waar ondanks deze kenmerken ook eenzaamheid om de hoek komt kijken.  

De gepassioneerde Saskia en Marian uit Groesbeek proberen de levensverhalen te achterhalen van de meer dan 2300 omgekomen Canadese jongens en mannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en in Groesbeek begraven liggen. Accordeonist Leo de Kraay heeft een grote passie voor de accordeon die hij al sinds zijn vijfde bespeelt. Nog steeds staat de 71-jarige Leo minstens vijf avonden per week in kroegen, restaurants en op kermissen te spelen. In het katholieke dorp kent iedereen oud-pastoor Jan van Gestel. Hij is inmiddels met emiraat, maar belt nog elke ochtend de jarigen boven de 80. Ook zit hij graag op de tribune bij de zes(!) voetbalclubs van Groesbeek en is hij erelid van brommerclub “D’n blauwe walm.” Aan aandacht geen gebrek, maar zelfs bij een oud-pastoor ligt soms de eenzaamheid op de loer. Richard, een jongen met het Downsyndroom, vult met met een lach op zijn gezicht de schappen van de plaatselijke supermarkt en Suzette staat vol enthousiasme in de spoelkeuken en waskamer.

Kijkers maken ook kennis met de hardwerkende kermisfamilie Saedt, bij wie het kermisbloed in de genen zit. Studente Esmee bezoekt in haar vrije tijd zoveel mogelijk zieke kinderen, verkleed als prinses. Vogelliefhebber Rob vertelt hoe hij tot vijftien jaar geleden nog niet kon lezen en schrijven. Nu geeft hij voorlichting over laaggeletterdheid aan ziekenhuizen, gemeentes, studenten, aan iedereen die het maar wil horen. Kunstenaar Miquel Penso is ‘living his dream’ sinds hij na wat tegenslagen zijn eigen garage opende en besloot te gaan leven van het opknappen van Amerikaanse oldtimers.


Sfeerbeeld BNNVARA programma's