NPO
Sfeerfoto van Typisch

Typisch

Elke maandag t/m donderdag om 19:25 opnpo2

Elke drie weken in een andere wijk ergens in Nederland volgen BNNVARA en de EO gewone mensen. Wie zijn ze en hoe zien hun levens eruit?
Typisch

Over Typisch

typisch nieuw den helder
Het programma Typisch gaf, sinds de start in januari 2018, aan meer dan tweehonderd gewone mensen uit tien verschillende wijken in Nederland een gezicht op televisie. Soms raakten hun persoonlijke verhalen het publiek zo zeer, dat het in beweging kwam. Zo kreeg Angela uit de eerste serie (Typisch Wielenpôlle – Leeuwarden) na protesten van kijkers tòch studiefinanciering en kon ze weer naar school. Ali, uit de laatste serie (Typisch Zevenkamp – Rotterdam), werd opgelicht en bleef achter met duizenden euro’s schuld bij telefoonbedrijven. Op facebook werd al een crowdfunding-campagne gesuggereerd en mensen mailden de redactie dat ze geld wilden geven, maar de telecombedrijven kwamen zelf ook in actie en zijn schuld werd kwijtgescholden.
Typisch... is iedere maandag t/m donderdag om 19.20 uur te zien bij BNNVARA of EO op NPO 2.
Niew Den Helder

De documentaireserie Typisch speelt zich vanaf woensdag 13 mei af in de wijk Nieuw Den Helder. Twintig jaar geleden had deze buurt nog een slechte naam, maar Nieuw Den Helder is nu al jaren onder constructie. Hier wordt gesloopt, gerenoveerd en gebouwd. Het is een wijk in een stad pal aan zee, met zo’n 70 nationaliteiten. Tussen de gewone rijtjeshuizen staat de oudste Ganesha Hindoe Tempel van Nederland en even verderop kan men naar de Antilliaanse kerk. In de nieuwe reeks Typisch is te zien hoe alle verschillende mensen in deze wijk met elkaar samenleven. 

Vier jaar geleden kwam Karolinie (26) vanuit Sri Lanka naar Den Helder. In haar eigen land was ze ongetwijfeld al als arts aan het werk geweest, nu volgt ze een opleiding tot verpleegkundige. Een moderne jonge vrouw met ambitie die twee culturen combineert. Zo accepteert ze dat haar ouders een geschikte echtgenoot voor haar uitzoeken. De 72-jarige Cris woont al maanden in zijn caravan pal tegenover buurtcentrum ’t Wijkhuis. Hij bouwt eigenhandig een Tiny House, het wil alleen nog niet erg opschieten. Tot Cris zijn verbijstering is ook zijn bouwvergunning niet in orde.

De ambitieuze Silvano (21) is stratenmaker en wil graag voorman worden in dit vak. Als puber had hij het moeilijk. Hij werd bedreigd, zijn moeder ontdekte zelfs een mes in zijn tas. Inmiddels heeft hij helemaal zijn draai gevonden. Hij heeft een fijne groep vrienden om zich heen die vaak komen chillen in de schuur achter zijn huis, helemaal als zijn moeder heeft gekookt. Flaviana (48) is geboren op Curaçao en kwam op haar 17e naar Nederland. Na een moeilijke periode als alleenstaande moeder vond ze haar rust en een nieuw gezin in Den Helder. Ze maakte carrière als elektromonteur en onderhoudt nu nachtkijkers voor Defensie.

Vanaf 11 mei is ook de nieuwe Typisch-podcast ‘Op zoek naar Armano’ te beluisteren. De 19-jarige Armano uit Nieuw Den Helder staat op het kruispunt van zijn leven, hij kan de goede maar ook de slechte kant op gaan. Een jongen in een spagaat tussen de straat en zijn eigen goede bedoelingen.

De 12 afleveringen van Typisch Nieuw Den Helder zijn van woensdag 13 mei tot en met dinsdag 2 juni elke werkdag, op vrijdag na, om 19.20 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.