Logo Synaps
Synaps is het buitenlandplatform van BNNVARA. Hier vind je onze documentaires, webdocs, podcasts, en radiouitzendingen.

Kunstroof in Oxford

16-03-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
Schilderijen bij elkaar
Zaterdagnacht 14 maart rond 23:00 uur zijn er drie schilderijen van zeer hoge waarde gestolen uit een kunstgalerie van de universiteit van Oxford. De waardevolle schilderijen uit de zestiende en zeventiende eeuw zijn van de Vlaamse barokschilder Antoon van Dyck, met Rubens een van de grootste namen uit de Antwerpse barokkunst, met het doek Soldaat te paard. De andere twee schilderijen zijn van de Italiaanse kunstenaars Salvator Rosa en Annibale Carracci.

Er zijn nog geen daders opgepakt. De politie doet onderzoek en vraagt camerabeelden op in nabije omgeving om kans op een arrestatie te vergroten. Het pand, Christ Church Picture Gallery, zal voorlopig dicht zijn voor het politieonderzoek. Gelukkig is er niemand gewond geraakt tijdens de inbraak.


20-03-15-antony-van-dyck---a-soldier-on-horseback---c-1616---full-size
Antony Van Dyck, 'A Soldier on Horseback,' c. 1616.
salvator-rosa-a-rocky-coast-with-soldiers-studying-a-plan-late-1640s
Salvator Rosa, 'A Rocky Coast, with Soldiers Studying a Plan,' 1640.
annibale-carracci-a-boy-drinking-1580
Annibale Carracci, 'A Boy Drinking,' c. 1580.
Niet de eerste kunstroof in Oxford
In 2002 is er ook al een kunstobject gestolen uit de Universiteit van Oxford. De beroemde Ierse schrijver Oscar Wilde schonk zijn ring in 1876 aan de universiteit, waar hij toen studeerde. Deze ring werd door een schoonmaker gestolen. Hij zocht bewijs dat zijn vrouw, die ook op de universiteit werkte, een verhouding had. Dat bewijs vond hij niet, maar de ring wel en die nam hij mee.  De man werd veroordeeld, maar de ring bleef spoorloos: hij beweerde dat hij het had laten omsmelten. Dit geloofde de Nederlandse kunstdetective, Arthur Brand, niet en hij ging op onderzoek uit. "De meeste dieven zeggen zoiets, zodat ze niet hoeven te verraden aan wie ze iets hebben verkocht", zegt Brand. De kunstdetective was ervan overtuigd dat de ring nog ergens moest zijn. "Ik heb behoorlijk wat contacten in Engeland dus ik ben wat gaan rondvragen, maar daar kwam helaas niets uit."

In 2015 was er weer een diefstal, misschien wel de grootste diefstal in de Britse geschiedenis, door een groep voornamelijk bejaarde mannen. Zij drongen een kluisjesbedrijf binnen in het Londense juwelendistrict Hatton Garden. Ze stalen voor 20 miljoen euro aan juwelen. "Snel erna ontstonden er geruchten in de criminele onderwereld dat er dingen waren gevonden die al eerder waren gestolen. Er werd onder andere gezegd dat er een victoriaanse ring bij zat met een Russische tekst", vertelt Arthur Brand. Hierna wist hij vrijwel meteen dat het over de ring van Oscar Wilde ging. Via verschillende tussenpersonen weet de kunstdetective uiteindelijk degene te vinden die de ring in zijn bezit heeft. Diegene die de ring had schrok zich rot toen hij hoorde dat het de ring van Oscar Wilde was. Hij had die ring waarschijnlijk ooit gekocht als een gewone victoriaanse ring. Voor misschien een paar honderd pond. Als ze destijds hadden geweten dat het om de ring van Wilde ging, had die prijs in de tonnen kunnen lopen."

De ring is weer terug op een veilige plek. Tijdens een ceremonie heeft Arthur Brand het overhandigd aan de rechtmatige eigenaar. Maar dit is niet het enige dat Arthur Brand heeft opgespoord. Zo heeft hij later twee bronzen paarden, die in de tuin onder het kantoor van Adolf Hitler hebben gestaan, weten te vinden. Maar ook na vier jaar onderzoek één van Picasso’s favoriete werken Dora Maar uit 1938.

Nieuwsgierig naar meer roofverhalen? Luister naar aflevering 1 van de Synaps podcast over de grootste bankroof ooit... die mislukte door een simpele tikfout.

Meer over:

#artikelen, synaps
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.