In Alles is Famiri reist Amber Kortzorg naar het geboorte land van haar vader, Suriname. In Ons Suriname dompelt Raïscha Zeegelaar zich onder in de Surinaamse samenleving.

Over Alles is Famiri

In de zesdelige BNNVARA-serie ‘Alles is Famiri’ (Surinaams voor ‘alles is familie’) gaat presentator Amber Kortzorg op een persoonlijke reis naar het land van haar vader Lloyd. Het prachtige, met regenwoud bedekte land waar de Surinamerivier doorheen stroomt en waarmee Nederland, maar ook Amber zelf, een complexe band heeft. Wat betekent identiteit eigenlijk in een land met zoveel culturen? En hoe past zijzelf in Suriname? Amber gaat er op bezoek bij verschillende families om het veelzijdige Surinaamse karakter te leren kennen. Door hun ogen ziet Amber een Suriname dat ze nog niet kende: die van de dagelijkse zorgen, allesomvattende spiritualiteit en natuur. Een land dat in economisch zwaar weer verkeert en een complex (slavernij)verleden heeft. Maar bovenal een land van levenslust, veerkracht en liefde, dat een hoopvolle blik op de toekomst houdt.  ‘Alles is Famiri’ is vanaf 11 december iedere zondag om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.  

Amber: ‘Met deze serie wil ik het verhaal over Suriname vertellen vanuit Suriname. En niet vanuit wat wij Nederlanders denken dat Suriname is. Ik hoop dat het programma leidt tot meer begrip en dat we vanuit hier kunnen werken aan een hernieuwde relatie. Er wonen bijna net zo veel Surinamers in Nederland als daar, we zijn nu eenmaal aan elkaar verbonden. En ik denk dat we ook veel voor elkaar kunnen betekenen, dit keer op een gelijkwaardige manier.’