Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Zo hou je je relatie leuk op lange afstand

  •  
09-04-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
7791 keer bekeken
  •  
WhatsApp Image 2020-04-09 at 11.01.41 (1)
Je partner dagelijks of wekelijks zien is sinds de corona-uitbraak niet meer vanzelfsprekend. Dit kan frustrerend zijn. Daarom zochten we advies bij mensen die deze situatie als geen ander kennen: mensen in een lange afstandsrelatie.

Hoelang heb je zelf in een lange afstandsrelatie gezeten?
Matheus:
Ik heb twee jaar in een lange afstandsrelatie gezeten. Daarna ben ik naar Nederland verhuisd en zijn we gaan samen wonen. Kelly: Mijn vriend en ik hebben ruim anderhalf jaar een lange afstandsrelatie gehad. Nicole: Wij hebben zo’n anderhalf jaar in een lange afstandsrelatie gezeten voordat ik naar Londen ben verhuisd. 

Hoe groot was de afstand?
Matheus: Ik woonde in Brazilië en mijn vriend in Nederland. Best wel een flinke afstand. Meer dan achtduizend kilometer. Kelly: Hij woonde in Londen en ik in Duitsland. De afstand in totaal was denk ik zo’n 900 kilometer. Nicole: Mijn vriend woonde in Londen en ik woonde in Nederland. Meer dan 500 kilometer in totaal. 

Hoe vaak zagen jullie elkaar?
Matheus: Voordat ik naar Nederland verhuisde zagen we elkaar om de drie tot vijf maanden.
Kelly: Het liefst zag ik hem om de drie tot vier weken. Maar doordat we allebei een heel druk leven hadden zaten er vaak vijf of zes weken tussen. Dit compenseerden we wel door gelijk drie of vier dagen samen te zijn. Nicole: We zagen elkaar een keer per maand. De ene maand bij hem en de andere bij mij. 

Wat is het leukste aan de ander een langere tijd niet zien?
Matheus: Het leukste is dat als je iemand online ontmoet je gemakkelijker over jezelf durft te vertellen. Je bent niet verlegen over alles wat je voelt. Je kan echt eerlijk zijn tegen de ander en 100% jezelf zijn. Een online connectie gaat dieper voor mijn gevoel. Dit heeft zoveel voordelen in een relatie. Kelly: Als we elkaar zagen dan hingen we non stop de toerist uit. We deden echt heel veel leuke dingen. Dat zijn echt nog bijzondere momenten waar ik nog steeds op terug kijk. Nicole: Je blijft ook je eigen ding doen. Je ziet bij veel relaties dat je alleen maar met je partner bezig bent en geen eigen leven meer hebt. Ik vond het altijd heel fijn dat ik bijvoorbeeld met vriendinnen naar festivals ging. En als je elkaar weer na een lange tijd ziet doe je echt leuke dingen. Je belandt niet snel in een sleur.

Wat is het minst leuke aan de ander een langere tijd niet zien?
Matheus: Je bent ver weg van elkaar dus je wordt sneller jaloers. Je hebt sneller ruzies. Eigenlijk kan het sneller toxic worden tussen jou en je partner. Je wilt dat de ander alleen maar met jou bezig is. Dat gaat natuurlijk lastig. Kelly: Naar het vliegveld gaan en dan niet weten wanneer je elkaar weer gaat zien. Daar ging ik altijd helemaal kapot van. Als hij nu besluit om naar Londen te gaan voor een weekje, heb ik nog steeds een soort trauma. Ik blijf het moeilijk vinden.
Nicole: Dat je elkaar moet missen. Dat hele spontane daten kan gewoon niet. Je moet alles plannen. 

Hoe kunnen andere het spannend houden als ze elkaar niet zien?
Matheus: Videobellen. Maar ook met elkaar plannen wat jullie gaan doen als jullie elkaar weer zien. Probeer ook deel uit te maken van het leven van de ander. Ga met elkaar om alsof die lange afstand er niet is. Kelly: Dat was voor ons niet moeilijk. Als je elkaar na zo een lange tijd weer ziet dan sta je echt te springen. We belden ook elke dag een uur met elkaar. Nicole: Laat aan elkaar weten dat je elkaar graag wilt. Je mag het de ander ook best laten weten als je een keer geil bent. Foto’s sturen kan ook leuk zijn als jullie er allebei voor open staan.

 Hoe moeten stellen met ruzies omgaan als ze elkaar voor langere tijd niet zien?
Matheus: Je lost ruzies het beste op als je je hart opent denk ik. Vertel de ander hoe je je voelt. Het gaat alleen maar slechter als de ander niet door heeft hoe jij je voelt. Communiceren is echt het belangrijkste. Kelly: We hebben aan het begin van de relatie afgesproken dat ruzies oké zijn. Maar de telefoon boos ophangen uit frustraties is not done. Hoe boos je ook bent, probeer het op te lossen voordat een van jullie gaat slapen. Neem een stap terug en bedenk voor jezelf waar de ruzie nou precies over gaat. Dan lukt het wel om het op te lossen. Nicole: Niet met elkaar appen maar bellen. Communiceren is echt key als jullie ruzie hebben.

Wat is jouw gouden tip voor stellen die elkaar niet zoveel meer zien?
Matheus: Plan voor dat je afscheid neemt van de ander alvast in wanneer je elkaar weer gaat zien. Zo is je afscheid minder dramatisch. Je weet wanneer je elkaar weer ziet en je hebt iets om naar uit te kijken. Kelly: Mijn gouden tip is om eerlijk met elkaar te zijn. Als er in je vorige relatie iemand is vreemdgegaan, is dit niet vanzelfsprekend. Spreek het daarom naar elkaar uit. Het heeft echt geen zin om wantrouwig te zijn namelijk. Nicole: Blijf echt communiceren en plannen maken. Wat voor mij heel erg hielp was naar de toekomst kijken en denken dat je het ergens voor doet. Je bouwt uiteindelijk samen een toekomst op, dus houd daar aan vast. 

Het is even zuur dat jij je partner niet kan zien. Maar als Matheus, Nicole en Kelly het zo lang hebben volgehouden kan jij het ook! Plan vooral lekker veel FaceTime dates in. En houd je vast aan de gedachte dat dit een hele gekke tijd is. Als dit allemaal voorbij is, komen jullie er sterker uit. Wil je in de tussentijd meer tips? Check dan Emma’s Peepshow over lange afstandsrelaties:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.