Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Wietgebruikers over coffeeshops in quarantainetijden

  •  
17-03-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
thought-catalog-UoXLndT32Hg-unsplash
Goed nieuws: je kan weer wiet halen! Het waren spannende tijden de afgelopen 48 uur. Coffeeshops moesten op zondagavond sluiten en dit zorgde voor veel paniek in ons land. Maar gelukkig werd het op maandag al teruggedraaid vanwege het feit dat de handel werd overgenomen door straatdealers. Wij waren benieuwd hoe regelmatige gebruikers dealden met dit nieuws en gingen op onderzoek uit. We spraken Emma (20), Lisa (22) en Clemens (21). 

Hoeveel rook je?
Emma: Als het kan elke dag. Dat zijn ongeveer acht tot tien jointjes per week. Meestal twee per dag, eentje na school en eentje net voor het slapen gaan. 
Clemens: Ik blow dagelijks maar wel puur. Zonder tabak erin dus voor mij is het makkelijker om er vanaf te blijven. Ik rook anderhalf tot twee jointjes per dag. 
Lisa: twee per dag, in weekend iets meer. Dan rook ik maximaal vijf tot zes joints. Verspreid over het hele weekend.

Wat ging er door je heen toen je hoorde dat de coffeeshops dicht gingen?
Clemens:
Ik werk in een coffeeshop en was aan het werk toen we het hoorden. Ineens vroegen allemaal klanten of we dicht gingen. Het was echt een dingetje. Er stond een rij van twintig man bij ons in de coffeeshop. Wij hadden wel het gevoel dat het niet lang zou duren voor we weer open konden, het leek ons logisch dat straatdealers de handel over zouden nemen en de overheid daar niet blij mee zou zijn.
Lisa: Niet echt veel, omdat ik al zoiets had van het gaat wel weer open, ook omdat veel mensen het voor medische redenen gebruiken. 
Emma: Niks. Nou ja, vervelend. Maar je kan het ook op straat krijgen. Het zou mij niet verstoren in het blowen. 

Ben je naar de coffeeshop geweest om te hamsteren?
Lisa:
Nee omdat ik nog genoeg had en me geen zorgen maakte, want op is op en dan maar een tijdje zonder.
Emma: Nee. Ik wilde het wel maar toen ik het hoorde was het al te laat. Om 18:00 uur moesten ze dicht en ik kon er pas om 18:00 uur zijn. 
Clemens: Nee. Ik heb zelf niet gehamsterd. Thuis heb ik toch al wat en ik rook niet zoveel. Ik zag wel dat heel veel mensen het deden. Dat begrijp ik ook wel. 

Merk je dat dealers om je heen aan het inspelen waren op het sluiten van de coffeeshops?
Clemens: Ik zelf heb er niks van gemerkt. Maar mensen om me heen kregen wel ineens DM’s op Instagram en Facebook-vriendschapsverzoeken. Allemaal mensen die nog wiet hadden. Er werd dus wel snel ingespeeld op de situatie. 
Emma: Ja, sowieso. De dealer waar ik  soms iets bij haal appte me gelijk dat hij extra had en dat ik me geen zorgen hoefde te maken. Een vriend van mij die normaal nooit dealt appte ook ineens dat hij extra had. Hij was wel gaan hamsteren en wilde ineens verkopen.
Lisa: Een beetje. Ik zelf heb bijvoorbeeld geen appjes gehad, maar vrienden van me wel. 

Hoe opgelucht was je toen je hoorde dat de coffeeshops als afhaalloket weer open gaan?
Emma: Dit is eigenlijk echt erg! Maar ik was zo blij.
Lisa: Het is fijner, want dat houdt dealen op straat ook weer tegen.
Clemens: Ja omdat ik er zelf in werk vind ik het relaxed. Ik kan weer werken namelijk. Maar een vakantie had ik ook wel chill gevonden. 

Zou je het denk je vol kunnen houden om tot april niet meer te roken?
Clemens: Lastig. Maar ik denk het wel. Ik denk dat het eerder aan de gewoonte ligt dat ik iets rook. Dat zou ik vooral missen. Ik zou het meest de handeling van iets roken missen. 
Lisa: Ja, het is fijn als ik het heb, maar als het even niet kan dan niet.
Emma: Ja, ik zou het wel kunnen maar ik denk dat ik dan wel chagrijnig zou zijn en er stress van zou krijgen. 

Is er een kans dat de coffeeshops weer gaan sluiten denk je?
Emma: Ik denk dat als er verdere maatregelen worden genomen dat het dan wel moet. Als alles op locked down moet dan moet dat ook wel. Maar dan krijg je dus meer dealers die het verkopen. 
Lisa: Nee ik denk het niet. Want ze willen dealen juist tegen houden vandaar dat het niet opnieuw gaat gebeuren.
Clemens: Ik denk dat het alleen gaat gebeuren als er een lockdown komt. Zolang bezorg- en afhaalservices open blijven, blijven wij dat ook.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.