Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Cannabis achter het stuur: goed idee of niet?

  •  
21-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1034 keer bekeken
  •  
artikel_canabis_achter_het_stuur
Cannabis en verkeer. Gaat dat samen? Om hierachter te komen kroop Drugslab-presentatrice Nellie Benner achter het stuur na een jointje. Wat bleek? Dit was geen goed idee. Na het plaatsen van deze video werd in de comments veelvuldig beweerd dat je prima kan rijden als je vaak wiet of hasj rookt. Nellie zou het niet goed doen omdat ze niet zo vaak wiet rookt. Echte cannabis-veteranen zouden prima kunnen rijden. Reden voor ons om uit te zoeken of er een verschil is tussen de rijprestaties van mensen die vaak blowen en mensen die dit af en toe eens een keertje doen.

Wat gebeurt er op het moment dat je met cannabis achter het stuur stapt?

Dan gebeurt er veel. Je reactiesnelheid, coördinatie en inschattingsvermogen gaan achteruit. Maar dat is niet alles. Ook vallen omgevingsgeluiden minder op en ga je meer slingeren. Iemand die met cannabis op achter het stuur stapt merkt dat hij/zij minder goed rijdt en probeert dit vervolgens te compenseren door heel voorzichtig te gaan rijden. Dit kost veel extra inspanning. Maar bij drukke en ingewikkelde verkeerssituaties - of juist in hele rustige situaties - werkt deze extra inspanning niet meer en dit kan problemen veroorzaken. Maar dit verschilt wel per gebruiker.


Als iemand vaak cannabis gebruikt, verschilt zijn/haar reactievermogen dan met iemand die het zelden gebruikt?

Hier is onderzoek naar gedaan. In dit onderzoek moesten regelmatige gebruikers enerzijds en zeldzame gebruikers anderzijds drie tests doen. Ten eerste werd inschattingsvermogen getest, ten tweede multitasken en ten derde reactiesnelheid. Er bleek inderdaad een verschil te zijn tussen mensen die vaak cannabis gebruiken en mensen die dit zelden doen. Mensen die vaak cannabis gebruiken kwamen goed door de eerste twee tests heen maar scoorden slecht op de test over reactiesnelheid. Mensen die zelden cannabis gebruiken scoorden op alle drie de tests slecht. Mensen die vaak gebruiken kunnen dus door gewenning nog prima verkeer inschatten en multitasken, maar hun reactiesnelheid is wel vertraagd.


Hoelang duurt het tot cannabis uitwerkt?

Als iemand een jointje heeft gerookt dan duurt het effect maximaal vier tot zes uur. En na het roken van een jointje duurt het zes tot acht uur voordat het THC-niveau in het lichaam dusdanig laag is dat iemand weer deel mag nemen aan het verkeer.


Zit hier een verschil in tussen regelmatig gebruik en zeldzaam gebruik?

Nee. Hoe lang iemand high is wordt niet beïnvloed door hoe vaak iemand cannabis gebruikt. Maar als iemand die vaak cannabis gebruikt een keer heel erg veel gebruikt, dan kan het zo zijn dat het THC-gehalte in het bloed continu boven de gehanteerde norm van 3mg/l is. Als je boven deze norm uitkomt, ben je strafbaar bezig. Dit zal niet zozeer een ergere high veroorzaken maar kan wel een boete opleveren.

Dus: cannabis achter het stuur heeft zeker wel effect op je lichaam. Hierbij maakt het niet uit of je een vaste gebruiker bent of maar zelden gebruikt. Het beïnvloedt je verkeersprestaties in beide gevallen negatief. Reactietijd is het belangrijkst tijdens het rijden en deze wordt negatief beïnvloed. Stap daarom niet achter het stuur na een joint, dit is niet verantwoord. Nellie laat in de onderstaande Drugslab aflevering zien waarom het niet verantwoord is:

Delen: