Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Welke dating app is het fijnst?

  •  
02-04-2020
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
67266 keer bekeken
  •  
anaya-katlego-iaHFmpXVltw-unsplash
Nu je zoveel thuis zit kunnen we ons goed voorstellen dat de eenzaamheid begint toe te slaan. Zeker als je geen partner of scharrel hebt waar je dagelijks contact mee kan hebben. Datingapps zijn hier de oplossing voor. Maar welke werkt het fijnst? Redacteur Gina offerde haar overload aan quality time op om dit uit te zoeken. 

Wat je fijn vindt hangt natuurlijk van je persoonlijke voorkeur af. Daarom nemen we in het beoordelen steeds dezelfde factoren mee. Zijn ze gebruiksvriendelijk? En natuurlijk hoe is de presentatie van jezelf en de ander?

Tinder ***
Gebruiksvriendelijk:
Tinder blijft een klassieker in alles. De app is simpel en daardoor ook gebruiksvriendelijk. Wat het minder gebruiksvriendelijk maakt is alle reclame voor een upgrade naar Tinder Plus. Het belemmert me een beetje en elke keer als ik denk dat ik een superlike heb, is het een reclame (sad). 
Presentatie: Bij elke foto die je van een potentiële match bekijkt leer je ook meer over diegene te weten. Wel is het zo dat lang niet iedereen de moeite neemt om informatie over zichzelf in te vullen. Je kan jezelf wel leuk presenteren, maar in vergelijking met andere apps is Tinder hier niet stimulerend genoeg in. Hierdoor zijn de meeste mensen te lui om iets leuks over zichzelf te vertellen of extra informatie in te vullen op hun profiel. De meeste gesprekken die je voert lopen ook snel dood. Sommigen houden wel iets langer in stand maar dat zijn uitzonderingen. 
Beoordeling: Tinder krijgt drie sterren. Het is prima, maar je kan beter krijgen. 

Bumble **
Gebruiksvriendelijk: Deze app komt het meest in de buurt van Tinder. Simpelweg naar rechts of naar links swipen. Het enige verschil is dat de vrouw het gesprek moet starten. Dat is voor sommige mensen misschien wennen, maar ik denk dat het goed is dat ze een patroon proberen te doorbreken. Wat het minder gebruiksvriendelijk maakt is dat als een van de matches niet binnen 24 uur iets zegt de match verdwijnt. Misschien heb je het nu in je quarantaine leven niet zo druk. Maar in het normale leven is het niet altijd vanzelfsprekend dagelijks tijd te hebben voor een datingapp. 
Presentatie: De presentatie en transparantie van de app zijn minder vergeleken met de andere apps. Je beoordeelt de ander namelijk puur op uiterlijk, zonder dat je ook maar weet wat voor innerlijk je potentiële match heeft. Daardoor heb je geen idee hoe iemand is en voor wie je nou precies rechts swipet. De gesprekken die je hebt lopen meestal na een paar dagen hierdoor ook dood. Ondanks dat je niet zoveel weet over potentiële matches kan je wel de gebruikers filteren op onder andere het sterrenbeeld. Dat is natuurlijk wel een pluspunt. Nu kan ik niet meer klagen bij vrienden dat ik echt niet aan zag komen dat mijn date een schorpioen is.
Beoordeling: Al met al scoort Bumble twee sterren. Het is geen slechte app, maar het heeft niet zoveel te bieden.

Hinge ****
Gebruiksvriendelijk:
Hinge is vrij nieuw onder de datingapps. Het is totaal iets anders dan je gewend bent. Even zoeken dus, maar je raakt snel gewend. De app is wel volledig in het Engels, terwijl de gebruikers die je tegenkomt vrijwel allemaal Nederlands spreken. Vrij verwarrend dus. Hierin is de gebruiksvriendelijkheid weer wat minder. De app maakt ook duidelijk dat je er meer uit kan halen wanneer je een abonnement neemt. 
Presentatie: Hinge stimuleert je heel erg om je profiel zo persoonlijk mogelijk te maken. Doordat iedereen hier aan mee doet heb je een beter beeld van wie je op je scherm hebt. De presentatie en transparantie bij deze app springt er dan ook uit in vergelijking met de rest. Je raakt sneller in een diep gesprek met elkaar. Maar ook hier kunnen gesprekken alsnog dood lopen. Voordeel is wel dat als je dan op iemands profiel kijkt je een nieuw gespreksonderwerp kan vinden. 
Beoordeling: Hinge krijgt vier sterren. De app werkt prima, maar als je echt alles eruit wil halen moet je betalen. 

Inner Circle **
Gebruiksvriendelijk:
Voor deze app moet je ‘gekeurd’ worden voor je er gebruik van mag maken. Om goedgekeurd te worden vul je een vragenlijst in over jezelf en binnen vijf minuten kun je er op. Hierdoor komt het niet over alsof je echt ‘gekeurd’ wordt. Als je er eenmaal op zit kan je er eigenlijk niks mee. Je moet verplicht betalen. Twintig euro per maand. Best duur als je niet weet of de app het waard is. De transparantie en gebruiksvriendelijkheid scoren hierdoor slecht. Niet iedereen heeft 20 euro per maand voor een dating app. Maar omdat ik mijn geld toch niet in de kroeg kan uitgeven, besluit ik het toch te doen. 
Presentatie: Als je er eenmaal gebruik van kunt maken, lijkt de app eigenlijk op Hinge qua uiterlijk. Daardoor scoort de presentatie wel beter. Je hebt een duidelijker beeld wie je voor je hebt en je profiel bestaat uit meer dan foto’s. Ook is het zo dat je helemaal geen match nodig hebt om met iemand te praten. Dit is een voordeel omdat je zo misschien ook leuke mensen leert kennen die je in eerste instantie niet zou liken. Net als wanneer je in de kroeg staat en iemand spreekt je ineens aan. Hierdoor is het contact ook minder oppervlakkig. 
Beoordeling: Inner Circle krijgt uiteindelijk twee sterren. Het is een leuke app, maar het is toch onhandig dat je er niks mee kan tenzij je betaalt. Want tot die tijd kan er helemaal niks mee.

Grindr *
Gebruiksvriendelijk:
Grindr is speciaal voor gays ontwikkeld. Het werkt net iets anders dan de rest van de apps. Je hoeft niet te swipen. Je kan elkaar direct een bericht sturen. De app is gebaseerd op hoe ver je je van elkaar vandaag bent. Zodra je een account hebt gemaakt krijg je binnen vijf minuten meerdere berichten van andere gebruikers. In principe hoef je zelf niks te doen. Maar toch is het niet zo gebruiksvriendelijk als je er de eerste keer op zit. Het is echt even zoeken hoe het werkt. Ondertussen krijg je telkens opnieuw berichten waardoor je raakt afgeleid. 
Presentatie: De presentatie gaat vooral om het uiterlijk. Er zijn geen diepgaande gesprekken maar er wordt direct gevraagd wat je zoekt en of je wil afspreken. Maar dit is niet de enige datingapp waar mensen af willen spreken. Wel is het zo dat je op Grindr verreweg het meeste verzoeken krijgt. Ben je op zoek naar een goed gesprek in deze eenzame tijden dan moet je op zoek naar iets anders dan Grindr. 
Beoordeling: Daarom krijgt deze app ook slechts één ster, je kan er momenteel niks mee.

Hopelijk heb je nu een beter beeld van wat er bij jou past. Mijn advies is vooral om meerdere apps uit te proberen. Op elke app zitten verschillende mensen. Als Prince(ss) Charming niet op Grindr te vinden is, kan je hem misschien wel virtueel tegen het lijf lopen op Hinge. Lekker experimenteren met de apps dus. Je hebt er nu tijd voor.
Delen: