Kassa

Datingplatforms niet altijd veilig: pas op met delen informatie

  •  
03-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1179 keer bekeken
  •  
date koffie 1127

Datingplatforms eisen soms dat hun klanten wel erg veel van zichzelf prijsgeven, stelt de Consumentenbond. Dat brengt volgens de bond de nodige risico's met zich mee, doordat de beveiliging van de platforms niet altijd in orde is. De bond onderzocht met haar Privacymeter twaalf datingplatforms, via apps en websites.

Uit het onderzoek van de bond bleek dat Inner Circle, Pepper en Relatieplanet hun beveiliging niet op orde hebben. Bij deze drie platforms kunnen hackers met een zogenoemde 'brute forse attack' eindeloos wachtwoorden of gebruikersnamen blijven raden. Dit is een risico, omdat mensen hetzelfde wachtwoord vaak op verschillende plekken gebruiken. Hierdoor kan een kwaadwillende gemakkelijk toegang krijgen tot soms zeer persoonlijke informatie.
Voorkom problemen door het gebruiken van hetzelfde wachtwoord met een wachtwoordmanager. Hier leggen we je er alles over uit.

Datingplatforms wel erg nieuwsgierig

Consumenten geven zeer veel informatie prijs op datingplatforms. Dat blijkt uit de vragen die de platforms aan hun gebruikers stellen. Zo moeten consumenten bij e-Matching hun gewicht, lengte, opleiding, levensbeschouwing en kinderwens opgeven. Bij de vraag over een kinderwens kunnen gebruikers nog wel kiezen voor de optie 'weet ik (nog) niet'. Facebook Dating biedt gebruikers de optie om hun gegevens vanuit Facebook over te nemen. Hierdoor delen gebruikers onbewust meer informatie met onbekenden dan gewenst.

Privacy op datingapps

Op privacygebied heeft de Consumentenbond wel het een en ander op apps aan te merken. Badoo, Bumble, Happn en Inner Circle delen gegevens van gebruikers met advertentienetwerken. Hiervoor wordt aan gebruikers niet (op de juiste manier) om toestemming gevraagd, stelt de bond.

Verbeterpunten

De Consumentenbond sprak alle platforms met verbeterpunten aan. Inner Circle, Pepper en Relatieplanet lieten weten de kwetsbaarheden in hun apps aan te passen. Ook andere datingdiensten beloven problemen op te lossen. Badoo en Bumble reageerden echter niet.

Bron: Consumentenbond
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!