Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Wanneer heb je een micropenis?

  •  
24-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
118825 keer bekeken
  •  
charles-deluvio-0g5fWTMX254-unsplash
De lengte van je penis is iets waar veel mannen zich mee bezig houden. Dit hebben wij ook gemerkt toen we laatst op Facebook een bericht plaatsten met een oproep voor mannen met een micropenis. De berichten stroomden binnen van mannen die graag anoniem wilden blijven. Ze vroegen zich vooral af of hun eigen penis een micropenis is. Veel mannen vinden dat ze een kleine penis hebben, maar dat is toch echt iets anders dan een micropenis. Want wanneer heb je een micropenis? Wij spraken seksuoloog Inger hierover. 

“Men spreekt over een micropenis als de penis bij een volwassen man onder de 4 cm is in slappe staat. Met een micropenis ervaar je dezelfde opwindingen als iemand met een gemiddelde penis. Je krijgt gewoon een erectie en kan ook klaarkomen. Seks met een micropenis kan dus prima! Maar hierin moet je wel creatief zijn. Penetratie is lastig met een micropenis.” Aldus Inger. 

Een micropenis kan ontstaan door tekort aan testosteron, een ongevoeligheid voor mannelijke hormonen of een afwijking aan het centraal zenuwstelsel of een in de chromosomen. Een micropenis is dus aangeboren. Het toedienen van testosteron in het eerste tot derde levensjaar kan de micropenis mogelijk nog doen groeien. Blijkt dit te werken dan kan eventueel later nogmaals testosteron worden toegediend. Na de puberteit werkt dit sowieso niet meer. Zelf heeft Inger nog nooit cliënten gehad met een micropenis. Niet zo gek, want slechts 0,6% van de mannelijke bevolking heeft een micropenis: “In mijn praktijk is de maat van de penis meestal geen belangrijk onderwerp.”

Haar tip tussen de lakens met een micropenis? “Als je seks beschouwt als een uitgebreid spel samen kan je prima genieten van seks met een micropenis. Het hebben van gemeenschap lukt met een kleine penis wel, maar is met een micropenis niet haalbaar. Je kan wel opgewonden raken en klaarkomen dus alles wat daar op gericht is, betekent heerlijke seks.” Even zoeken wat voor jouw situatie werkt dus. 

Naast dat je seks kan hebben met een micropenis, is het ook mogelijk om kinderen te krijgen. No worries dus, mocht je een kinderwens hebben. Ga even langs de huisarts mocht je er echt voor willen gaan. Die kan je doorverwijzen mocht dit nodig zijn. 

Kortom: Onzeker zijn over de lengte van je penis is heel gewoon. Eén op de vijf mannen vindt zijn piemel te klein. Maar dit is nergens voor nodig volgens seksuoloog Inger: “Je sekspartner kijkt er op een andere manier naar. Mannen hoeven zich vaak geen zorgen te maken. Seks gaat er vooral om dat jullie allebei genieten. Wees creatief en vul zelf aan wat wel en niet werkt. Niet iedereen vindt dezelfde dingen fijn, dat is in elke seksrelatie zo. Een micropenis is niks om je voor te schamen en dat taboe moeten wij met elkaar doorbreken.” 
Delen: