Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Tweede Kamer voor verbod discriminatie transgender- en intersekse personen

  •  
05-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
transgender intersekse wet
Drie hoeraatjes in alle kleuren van de regenboog! De Tweede Kamer stemde deze week in grote meerderheid voor een wettelijk verbod op discriminatie van transgender- en intersekse personen. En dat mag gevierd worden!
Het wetsvoorstel beschermt ook non-binaire personen ( iemand die zich niet thuis voelt in de hokjes 'man' of 'vrouw') en anderen die wegens hun genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken gediscrimineerd worden.

“Dit is geweldig nieuws voor transgender- en intersekse personen in Nederland”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. “De voor hen zo belangrijke expliciete wettelijke bescherming is nu binnen handbereik. Er is er straks geen misverstand meer mogelijk: werkgevers, scholen, zorgverleners en anderen mogen transgender- en intersekse personen niet discrimineren.”

Maar om wie gaat het precies?
Transgenders zijn personen waarvan de genderidentiteit of –expressie verschilt van het geslacht waarmee ze bij de geboorte geregistreerd zijn. Intersekse personen hebben geslachtskenmerken die verschillen van de normatieve definitie van man of vrouw.

En waarom is zo’n wet nodig?
Tuurlijk, discriminatie is altijd verkeerd. Zowel op ras, leeftijd, nationaliteit, geslacht, maar óók op geaardheid en genderidentiteit. En op dit moment is er in Nederland niet één wettelijke bepaling die transgender- en intersekse personen (tussen de 130 duizend en 1 miljoen Nederlanders) expliciet tegen discriminatie beschermt. En dat terwijl ze heel vaak met discriminatie te maken krijgen. 40 Procent van de transgender personen wordt op het werk gediscrimineerd, een derde wordt op zijn minst elke maand beledigd en 43 procent kreeg het afgelopen jaar te maken met geweld. Intersekse mensen lopen tegen problemen aan op hun werk, school en in hun vrije tijd.

Eigenlijk alle partijen stemden voor het wetsvoorstel, behalve de PVV en SGP. Later dit jaar beslist de Eerste Kamer nog over het wetsvoorstel. En dan wordt het opgenomen in artikel 1 van de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb). Dus tot die tijd: fingers crossed!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.