Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Seksuele intimidatie: ben je oké?

  •  
11-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
Ben je oke afbeelding
Seksuele intimidatie is NIET oké, maar helaas gebeurt het nog steeds op heel veel plekken. En slachtoffers staan er vaak alleen voor. Een paar keer duidelijk ‘nee’ zeggen of ‘ik wil dit niet’ werkt niet altijd. Op die momenten is het ontzettend fijn als anderen een handje helpen. Samen sta je veel sterker. Maar doen we dit ook?
Maandag deelden we een poll met daarin de vraag: wat doe je als je ziet dat iemand seksueel geïntimideerd wordt? Deze poll werd ingevuld door zo’n 276 personen en dit was de uitkomst.
53% - Ik negeer het in de eerste instantie, maar als het lang doorgaat dan zeg ik er wel wat van.
33% - Ik zeg er direct wat van.
7% - Ik negeer het volledig.
4% Ik negeer het in de eerste instantie, maar als het lang doorgaat dan zorg ik dat iemand anders er iets van zegt.
3% Ik zorg ervoor dat iemand anders er iets van zegt.
Het ging om een simpele poll op onze website, dus harde resultaten kan je er niet uithalen. Maar je krijgt wel een beeld van hoe men erop reageert. Ook in de reacties onder de Facebookpost waren de meningen verdeeld. De een gaf aan liever niks te doen uit angst om zelf aangepakt te worden. Een aantal mensen zegt direct fysiek geweld te gebruiken als ze dit zien. Dat moet je overigens natuurlijk niet doen. En er waren mensen die duidelijk aangaven dat het verschilt per situatie. Als ze het eenmalig zagen dan zouden ze er niks mee doen, maar wanneer het langer doorgaat zeggen ze er wel iets van of schakelen ze een ander in. Wat dat betreft komt dit redelijk overeen met de resultaten van de poll. Maar stemmen op een poll of online zeggen wat je zou doen en het ook daadwerkelijk doen zijn twee verschillende dingen.
Om dat uit te zoeken ging Emma samen met onze collega’s Arda, Merel en Gwen van de BNNVARA Academy de straat op om te kijken hoe mensen reageren als ze zien dat er iemand voor hun neus wordt lastiggevallen. Hoe dat verliep zie je in dit het onderstaande filmpje.
Ook uit deze video blijkt dat veel mensen het slachtoffer helpen, maar er zijn ook mensen die helemaal niks doen. Terwijl dat voor het slachtoffer juist heel fijn kan zijn. Daarom is Rutgers op 6 oktober gestart met de actie ‘Ben je okè?’. Het idee achter de actie is heel simpel: zie je ongewenst seksueel gedrag? Stel dan de vraag: ben je okè? Voor jou een klein gebaar, voor het slachtoffer een bewijs dat zij of hij er niet alleen voor staat. Op die manier heeft iedereen een mooie tijd.
Wil jij deze actie steunen? Laat dat dan zien! Ga naar deze website , bewerk een foto van jezelf en post die foto op social media met #benjeoke
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.