Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Oppassen met verslavend middel phenibut

  •  
07-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2090 keer bekeken
  •  
phenibut artikel
Een mega verslavend middel dat lijkt op ghb, maar gewoon online als ‘voedingssupplement’ wordt aangeboden. Recipe for disaster? Jup. Daarom slaan verslavingszorginstellingen groot alarm om de relatief nieuwe drug ‘phenibut’.
Een snelle search online en je krijgt tientallen advertenties voor ‘sportcapsules’ en ‘voedingssupplement’ phenibut, dat je voor een paar euro kan kopen. Het wordt verkocht als middel om beter te kunnen slapen, als pre-workout of als middel tegen stress en angst. Ook zou het zorgen voor een goed humeur. Het wordt geleverd in capsules of poeder, dat je door je sportdrankje of water kan mengen. Klinkt onschuldig, toch?

Angstaanvallen en slaapproblemen
Toch niet. Volgens verslavingszorginstellingen is phenibut zeker niet zo onschuldig als online wordt gezegd. Phenibut is chemisch verwant aan ghb (dat op de Opiumlijst staat), een van de meest verslavende drugs van dit moment. Net als ghb geeft phenibut een soort verdovend gevoel. Het verdooft je centrale zenuwstelsel, en daarmee ook angst en andere emoties. De afkickverschijnselen zijn ook te vergelijken met de heftige verschijnselen als je afkickt van ghb. Onder andere hevige angstaanvallen, slaapproblemen, trillen en zweten.

Van de wal in de sloot
Phenibut wordt door ghb-verslaafden ook gebruikt om ‘af te kicken’ of om het ghb-gebruik te verminderen. Alleen is het zo dat ze dan weer verslaafd kunnen raken aan het nieuwe middel. Een beetje van de wal in de sloot, zeg maar. “‘Iemand zei: wat methadon is voor de heroïneverslaafde, is phenibut voor de ghb-verslaafde. Maar de werking van methadon is eerst uitvoerig onderzocht voordat het als behandeling werd toegepast op heroïneverslaafden. Van phenibut is vrijwel niets bekend”, zegt Bernie Tage van verslavingszorginstelling Tactus tegen de Volkskrant.
Verboden
In Australië is phenibut inmiddels verboden, nadat jongeren in kritieke toestand in het ziekenhuis belandden met een overdosis phenibut. Niet zomaar iets om in je mik te stoppen dus, dat pheni-kut!
Delen: