Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

‘Ik nam ghb en werd wakker in het ziekenhuis'

  •  
08-11-2018
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
8027 keer bekeken
  •  
ghb out
Steeds meer mensen belanden op de spoedeisende hulp met een overdosis ghb. De meeste gebruikers zijn niet verslaafd, maar gebruiken af en toe. Wij spraken jonge ghb-gebruikers bij wie het mis ging. Ze vertellen je wat er bij hen fout ging en wat jij kan doen als iemand (f)out gaat.
Ghb is heel lastig te doseren. Het verschil tussen een dosis met chille effecten en een dosis waardoor je bewusteloos raakt is heel klein. Doseren is lastig en als je het combineert met alcohol dan worden de effecten versterkt. En dan kan je dus out gaan en in het ziekenhuis belanden, of erger. Jenna, Sander en Fajah (niet hun echte namen) kunnen hierover meepraten.

Jenna: ‘Ik lag bewusteloos in mijn eigen kots in de wc’
“Ik gebruikte al zo’n anderhalf jaar ghb toen het fout ging. Eerst gebruikte ik het vooral op speciale gelegenheden: festivals, bijzondere feestjes, dat soort dingen. Maar zo kon ik van elke gelegenheid wel een ‘speciale gelegenheid’ maken en in de praktijk gebruikte ik minimaal drie keer per maand ghb. En dan ook lang achter elkaar op een avond. Op dit spul kon ik echt twee dagen doorgaan en het gevoel van moe zijn overstijgen. Dan hoefde ik maar drie uurtjes te slapen en kon ik alweer met een schone lei beginnen. 

Maar op de avond waarop het mis ging kwam ik net terug uit Ibiza. Ik had amper geslapen en ging direct door naar een festival. Ik heb daar de hele dag gebruikt, toen ben ik naar huis gegaan en ’s avonds ging ik door naar een club. Ook daar heb ik gebruikt en voelde me eigenlijk prima. Ik moest even naar de wc en zei dat tegen de jongen met wie ik was. Het was toen ongeveer half acht ’s ochtends. Het enige wat ik me herinner is dat er ineens heel hard op de deur van het wc-hokje werd gebonkt. Ik werd wakker en voelde me mega wazig. Ik lag naast de toiletpot in mijn eigen kots. Naast me lag een pakje sos en mijn sleutels.

Ik had geen idee hoe ik hier terecht was gekomen. Een jongen die in het hokje naast mij zat had me horen kotsen en keek over de rand. Hij is toen weer de zaal ingegaan om iemand te zoeken die iemand kwijt was. Mij dus. Zo vond hij de jongen met wie ik was en vonden ze mij uiteindelijk, zonder de bewaking in te hoeven schakelen. 

Dat ik out ging voelde ik totaal niet aankomen. Het kwam echt uit het niets. Het ene moment voelde ik me prima en het moment daarna werd ik wakker in mijn eigen kots. Zo snel kan het gaan. En dat terwijl ik altijd heel secuur was met doseren en timen. Ik had op mijn buisje een lijn getekend, zodat ik wist hoeveel ik mocht gebruiken. In mijn telefoon hield ik notities bij met de tijden waarop ik genomen had. En toch ging het fout.

De schrik kwam eigenlijk pas maanden later. Ik vertelde aan iemand wat er gebeurd was en hij schrok daar heel erg van. Hij zei dat het écht niet normaal was. En toen besefte ik me pas dat het inderdaad niet normaal was. En dat ik geluk had gehad, omdat het nog veel slechter had kunnen aflopen. Sindsdien heb ik nooit meer ghb gebruikt. Als ik mensen nu ghb zie gebruiken denk ik echt: gatver, doe het niet.”

Sander: ‘Ik werd wakker in het ziekenhuis met een infuus in mijn hand’
“Ongeveer vijf jaar geleden begon ik met drugs, mijn eerste keer was een pilletje. Méga spannend vond ik dat. Van het een ging ik over op het ander, en zo kwam ik bij de ghb. Ik begon met mensen die veel ervaring hadden, combineerde niet met alcohol en hield de tijd en dosis altijd goed in de gaten. Op een gegeven moment had ik wat meer ervaring met ghb en werd ik iets losser. Het ging eigenlijk altijd goed.

Tot een avond in Rotterdam. Ik zat met een aantal vrienden in de VIP-room en best veel mensen zaten aan de G. Ik mixte het met redbull wodka of gewoon wodka. Wat me uiteindelijk genekt heeft is dat ik de tijd tussen de doseringen was vergeten. En ik dronk uit een glas waarvan ik niet meer zeker wist of er nou wat in zat of niet. Door de mix kon ik het niet goed meer proeven. Ik had ook best wat alcohol op. Rond sluitingstijd, een uur of vijf, merkte ik dat ik een beetje wankel op m’n benen stond. Ik dacht nog: wow, ik ga wel heel hard. Een goede vriend sloeg z’n arm om me heen en vroeg hoe het ging. En toen zakte ik door m’n benen. Vanaf toen was het een blur. 

Het eerste moment dat ik me weer kan herinneren was dat ik wakker werd in het ziekenhuis met een infuus in mijn hand. Eigenlijk voelde ik me best prima. Ik had het gevoel dat ik heerlijk had geslapen. Achteraf hoorde ik dat ik dat de security van de club een ambulance had gebeld. De ambulancebroeders vonden mijn hartslag niet stabiel genoeg en namen me mee naar het ziekenhuis. Ik kan me nog wel kort herinneren dat ik door de security ben gedragen. In totaal heb ik denk ik zo’n 15 seconden ervan meegekregen. 

Daarna heb ik een hele tijd niet meer gebruikt, ik denk een maand of vier. Inmiddels gebruik ik wel weer af en toe ghb, maar echt heel weinig. Van de vijf feestjes gebruik ik denk ik op ééntje. Ik ben een stuk terughoudender geworden door wat er is gebeurd. Ook combineren met alcohol doe ik niet meer. Het versterkt de effecten en zorgt ervoor dat ik minder secuur word met de tijd en doses bijhouden. Het heeft me wel wakker geschud.”

Fajah: ‘Ik ging out op een after en lag ineens met iemand in bed’
“Het was Koningsdag en we gingen afteren bij vrienden van mij. Ik was samen met vijf gasten en was dus het enige meisje. We besloten G te gebruiken, voor mij de eerste keer. We hadden daarvoor al gefeest tot een uur of zeven ’s ochtends ofzo en ik was ka-pot. Echt doodmoe. Dus toen ik de ghb nam viel ik bijna direct in slaap. Nouja, in slaap… ik ging gewoon out. Ik raakte in een soort mega, extreem diepe slaap. 

Wat ik heel eng vond is dat twee verdiepingen daarboven wakker werd in een bed met één van die gasten naast me. Het eerste wat ik deed was die deken van me afslaan. Want wtf was er gebeurd?! Toen zag ik gelukkig dat ik mijn spijkerbroek en de rest van mijn kleren allemaal nog aan had. Het waren gelukkig superlieve jongens. Er was niks gebeurd. Maar ik wist helemaal niks meer van die hele nacht. Dat ik blijkbaar naar boven getild ben, in bed gestopt ben en dat iemand mijn laarzen had uitgetrokken. Dus zo gevaarlijk is G, want ze hadden mij met z’n vijven gewoon uit elkaar kunnen trekken en ik had het niet geweten. Doodeng.”

De echte en volledige namen van Jenna, Sander en Fajah zijn bekend bij de redactie.

Dit kan jij doen als iemand out of slecht gaat door drugs
Iemand out of heel slecht zien gaan is heftig, maar probeer niet in paniek te raken. Als iemand echt bewusteloos is bel je direct een ambulance. Dit doen mensen niet altijd als iemand out gaat door ghb, want meestal komt diegene er wel weer uit. Maar soms niet. En dat is een groot risico dat je neemt. Het gaat om iemands leven. Dus bel die ambulance.

Als je ziet dat iemand stikt in zijn eigen tong of braaksel leg je die persoon in de stabiele zijligging. Of in ieder geval zo dat de ademhaling vrij is en de tong niet in de keel kan zakken: met het hoofd achterover en de neus richting de grond. Maak knellende kleding los en controleer of iemand nog ademt.

Als iemand nog wel aanspreekbaar en bij bewustzijn is kan je hem of haar proberen gerust te stellen. Haal diegene uit de drukte, neem ‘m mee naar een rustig plekje. Controleer hartslag en ademhaling en probeer diegene regelmatige kleine beetjes te laten drinken (geen alcohol natuurlijk).

Laat iemand die slecht of out gaat in elk geval nooit alleen. Hopelijk hoef je het nooit mee te maken, maar mocht het gebeuren: dan weet je nu wat je kan doen! #zorgeenbeetjevoorelkaar

Meer over:

out, drugs, out gaan, ghb
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.