Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Heb ik een fetisj?

  •  
09-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6058 keer bekeken
  •  
fetisj artikel
In De Seksmobiel beantwoordt Jurre samen met een BN’er, YouTuber of artiest allerlei seksvragen. En dat doet hij zo goed mogelijk. Maar sommige vragen worden zó vaak ingestuurd dat ze net iets meer aandacht verdienen. Daarom beantwoorden we hier de meest gestelde vragen uit de Seksmobiel. En deze week is dat de vraag: “Ik denk dat ik een fetisj voor voeten heb. Is dit raar?”.
Nee, een fetisj hebben is niet raar. Je bent ook zeker niet de enige. Vorig jaar vroegen we jullie of jullie een fetisj hadden en hier hebben 3600 mensen antwoord op gegeven. En wat denk je? 55 procent van jullie heeft een fetisj. Dus: join the club!

Wat is een fetisj?
Als je een fetisj hebt, dan raak je opgewonden van specifieke dingen of niet-menselijke voorwerpen. Dit kunnen dus voorwerpen of stoffen zijn. Latex, leer, nylon of fluweel bijvoorbeeld. Jouw seksuele opwinding wordt dan bepaald door het voorwerp (de panty of leren slip) en niet door degene die dat voorwerp draagt of gebruikt. Het hoeft trouwens niet te betekenen dat je ook seksuele dingen met die voorwerpen doet. Een fetisj hoeft dus niet altijd te gaan over geilheid en seks.

Wat voor fetisjen zijn er allemaal?
Een aantal veelvoorkomende fetisjen (naast voeten) zijn latex, leer, rubber, plas, fluweel, kleding en bondage. Maar dat is pas het topje van de ijsberg. Bedenk iets en er is waarschijnlijk een fetisj van. Wel is er een verschil tussen een fetisj en een voorkeur. Iedereen heeft voorkeuren, ook op het gebied van seks en intimiteit. Maar sommige mensen hebben hun fetisj nodig om opgewonden te worden. Dan spreek je niet meer van een voorkeur, omdat je zonder jouw fetisj minder opgewonden kan worden.  

Anders dan BDSM
Vaak wordt een fetisj verward met BDSM . Maar een fetisj is niet hetzelfde als BDSM: BDSM gaat over machtsverhoudingen, een fetisj niet. Wel komen er fetisjen terug binnen de wereld van BDSM. Bij puppyplay, medical roleplay en ponyplay bijvoorbeeld. Ook zie je in de BDSM-scene veel leer en latex.

Uit de kast
Veel mensen die een fetisj hebben schamen zich ervoor. Ze durven er tegen niemand over te vertellen. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat de buitenwereld hen voor gek verklaart. En dat terwijl er niks geks is aan het hebben van een fetisj. Denk je dat jij ook een fetisj hebt maar durf je er niet voor uit te komen? Kijk dan eens op Fetlife. Op dit online platform, een soort Facebook voor fetisjisten, komen fetisjisten vanuit de hele wereld samen. Ook vind je er allerlei leuke fetisj-gerelateerde evenementen bij jou in de buurt. Een fetisj is iets om te vieren, niet om je voor te schamen.

Vraag jij je nou ook iets af? Stuur ‘t naar deseksmobiel@bnnvara.nl en we helpen je graag!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.