Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Fotoreportage: alledaagse verslavingen

  •  
02-10-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
301 keer bekeken
  •  
nieuw formaat choco
Junkies, addicts, verslaafden. Ze zijn vies, dun, lelijk en wonen onder een brug. Dat standaardbeeld van verslaafden klopt voor geen meter. Want stiekem heeft iedereen een verslaving. Al is het bij de een wat meer uit de hand gelopen dan bij de ander. En dat laten deze foto's wel zien.


*Jip (19) – Nicotinekauwgomverslaving
Nicotine
“Ik wilde van mijn rookverslaving af. Daarom begon ik met het plakken van nicotinepleisters. Op vakantie had ik opeens geen pleisters meer en besloot ik een nicotinekauwgommetje van mijn moeder te pakken. Zij wilde namelijk ook stoppen met roken.

Het begon met een paar nicotinekauwgommetjes, maar inmiddels slik ik er zo’n 15 per dag. Zonder mijn kauwgom word ik echt heel onrustig en ik krijg tintelingen in mijn armen en benen.

Ik wil er echt heel graag mee stoppen. Ik ga daarom zelfs naar een soort rooktherapeut die me eraf moet helpen. Want dit kan gewoon echt niet langer.

(Leuk die 15 kauwgommetjes, maar hoeveel is dat nou precies? We hebben het even voor jullie uitgerekend. Die 15 kauwgommetjes zijn toch al gauw 35 tot 40 sigaretten die per dag weggepafd worden.)
*Peter (23) – Koffieverslaving
Koffie
“Echt veel koffie drink ik niet, het zijn maar drie tot vijf kopjes per dag. Maar verslaafd ben ik wel zeker. Zonder koffie krijg ik hoofdpijn en word ik echt heel erg chagrijnig.

Het ergste aan mijn verslaving is waarschijnlijk dat ik er gewoon altijd mee bezig ben in mijn hoofd. Ik ga vanavond bij een vriend slapen en hij heeft nooit koffie in huis, dus dan ben ik nu al aan het stressen hoe ik dat aan ga pakken.

Ik ben trouwens niet de enige met een koffieverslaving. Ik gok dat half Nederland niet meer zonder kan. Ze hebben het zelf alleen nog niet helemaal door, maar dat komt wel.”
*Martin (37) – Alcoholverslaving
Alcohol
“Je begint op je vijftiende met een onschuldig biertje, maar al snel kan je niet meer zonder. Uiteindelijk ben ik van mijn 15 de  tot mijn 35 ste  echt in de ban van drank geweest en uiteindelijk ook drugs. Ik kon gewoon echt geen afscheid nemen van het wereldje.

Ondertussen ben ik afgekickt. Al moet ik toegeven dat ik afgelopen jaar weer teruggevallen ben. Ik besloot weer een keertje voor de gezelligheid een drankje te drinken en meteen had ik zin in meer drank en ook weer in drugs. Ik heb meteen bij mijn huisarts aangeklopt en ik zit nu weer op de goede weg.

Er bestaat gewoon een soort standaardbeeld over verslaafden dat niet klopt. Als dat beeld veranderd, wordt het uiteindelijk veel makkelijker om erover te praten. En wie weet kan je dan ook eerder geholpen worden. Voordat het echt te laat is.”
*Eef (24) – Sportverslaving
Sporten
“Ik sport ongeveer vijf keer per week. Klinkt misschien helemaal prima, maar op de dagen dat ik niet sport heb ik het best moeilijk. Helemaal als ik ervan uit ging wel te gaan sporten.

Zodra ik overwerk en daarom de sportschool moet cancelen raak ik al lichtelijk in paniek. Dan denk ik: shit, wanneer moet ik nou gaan sporten? Dan ga ik morgenochtend wel extra vroeg. Ik maak in mijn hoofd een planning. Ik kan het sporten ook niet echt inhalen, omdat ik bijna iedere dag sport.

Mijn werkdag begint om half 10. En om 7 uur sta ik al in de sportschool. Mijn wekker gaat dus iedere dag om half 7. Ik doe aan yoga, fitness, boksen, pilates, zwemmen en barre. Dat is een workout geïnspireerd op ballet.

Als ik een dag niet sport voel ik me onrustig en heb ik het gevoel dat ik ziek word. Het liefst sport ik iedere dag, zodat ik in een soort flow kom.”*Julia (29) – Chocoladeverslaving
nieuw formaat choco
“Per week werk ik zo’n 7,5 liter echte chocolademelk naar binnen en ik eet daarbij dan ook nog vijf à zes grote repen chocolade. En ik kan echt niet meer zonder.

Ik heb weleens geprobeerd te stoppen met het eten van mijn repen, maar dan krijg ik zo’n hoofdpijn. Laatst gebeurde dat ook. Al mijn lekkere chocolade was op en ik kreeg echt super erge hoofdpijn. Ik besloot toen uit nood een stuk te nemen van de vieste reep chocola die er bestaat. Het was de enige reep die nog ergens lag te verstoffen, dus ik had gewoon geen keuze. Maar ik moet toegeven: het was echt een verlichting toen ik een hap nam, ondanks de vieze smaak.

Het ergste is denk ik nog wel dat ik ’s nachts, als ik even naar de wc moet, naar beneden glip om nog even een hap van mijn chocoladereep te nemen. Dan denk ik echt: waar ben ik eigenlijk mee bezig?”  

Dinsdag om 22.05 zie je alles over de verslavende pijnstiller Oxycodon. #opNPO3

 
Delen: