Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Drank en drugs info voor diabeten

  •  
01-12-2016
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
2176 keer bekeken
  •  
#drankdrugsendiabetes_3312675934.png
Op 14 november was het Wereld Diabetes dag. En schreven wij dit artikel. Vet handig voor de omgeving van die gasten. Maar zelf weten diabeten prima hoe het is om diabetes te hebben. Die willen juist weten hoe ze bijvoorbeeld moeten dealen met drank en drugs. Bijvoorbeeld ‘Hoeveel koolhydraten zitten in welke drank?’ Of ‘Kan ik ook heroïne spuiten met mijn insulinepomp?’ Waarschijnlijk niet. Maar dat soort dingen dus. Dus hebben wij de hulp van Diabetesvereniging Nederland ingeschakeld om ook deze shit duidelijk te krijgen.
Drank
Als je het op een zuipen zet en je vergeet je waardes, dan kan je K.O. gaan. Denk aan wakker worden in het ziekenhuis, of erger. Maar als je weet hoeveel koolhydraten er in je drankjes zitten en je begrijpt wat alcohol met je doet, kan je thuis slapen. En met een brak kutgevoel wakker worden. Net als iedereen. #feest
En dat werkt dus zo
Door de alcohol geeft je lever geen glucose meer af. Maar door koolhydraten in die zoete drankjes stijgt je suikerspiegel wel. En vóór de alcohol is uitgewerkt knalt je suikerspiegel weer omlaag. Maar omdat je lever het belangrijker vindt om alcohol af te breken, gaan daar de alarmbellen niet af. Dus vangt hij die daling niet op. Daardoor kan je hypo tot 0 dalen en kan je doodgaan. Vet vervelend. De oplossing? Voor het tukken iets vets te eten. Niet gezond, maar wel effectief. #excuuskebab
En dan nu… wat doet wat met je lichaam?
Goed, dat waren de basisbeginselen. Dan wordt het nu tijd voor een rijtje met drank en drugs en dan uitleg waar je precies op moet letten. Komt ie.
Bier & pils
In pils zit 7,5 gram koolhydraten. Ongeveer evenveel als in een half bruin bammetje (en nee, dat betekent dus niet dat je niet hoeft te eten). In speciaal bier zit vaak meer. Gemiddeld kan je rekenen op 9,5 gram. Maar in Oud Bruin zit je alweer op 15 gram. Als je daar een zooi van wegtikt en je houdt 9,5 aan, reken je scheef. Dus bij speciaal bier altijd even checken wat er precies in zit dus.
Wijn
Een avondje wijntjes hakken is heerlijk. Maar iedere wijnsoort bevat een ander aantal koolhydraten. Zo zit er in een rood wijntje gemiddeld 3,75 gram. En in droge witte vrijwel geen. Maar in zoete witte dan weer 8,1 gram. En omdat ieder wijn type duizenden variaties heeft, blijft het slim om alsnog te checken wat erin zit. Lukt dat niet? Houd dan het bovenstaande aan.
Gedestilleerde drank
In pure gedestilleerde drank zitten geen koolhydraten. Dus bijvoorbeeld wodka, gin, rum en whisky zijn koolhydraatloos. Ook als je ze mixt met light drank krijg je geen koolhydraten binnen. Mix je ze met normale frisdrank dan houd je de koolhydraten daarvan aan. Best makkelijk rekenen.
Shots
Vaak komt iemand op het ‘briljante’ idee om te gaan shotten. Barfgarantie in een glaasje, feest. Maar je wil natuurlijk niet achterblijven. Of juist wel. Snappen we ook. Een vast aantal koolhydraten bestaat echter niet. In Flugel zit bijvoorbeeld 7,5 gram, in Jägermeister 5 gram en bij een hoop andere likeurtjes kan je al snel rekenen op 10 gram.
Ook bestaan veel shots uit bij elkaar geflikkerde zoete meuk. Goedkope kleurige shotjes bij binnenkomst kan je sowieso beter overslaan. Wees dan gewoon even slim. Die shit is überhaupt niet te hakken. Verder kan je het best pure shots nemen waarvan je de waardes kent. De meest ‘veilige’ shots zijn tequila en wodka. Die zijn gedestilleerd dus daar zit 0 gram in.
Cocktails
Hier kunnen we kort over zijn. Reken op een shitload aan koolhydraten. Hoeveel dan? Dat ligt aan de cocktail en de maker. Een duidelijke richtlijn hebben we niet. Dus beter niet eigenlijk. #sorry
Drugs!
Onderzoek naar drugs en diabetes is er bijna niet. Maar voor zover wij weten is er geen drug die je absoluut niet kan nemen. Oké, eigenlijk wel. Er zijn drugs die je absoluut niet moet proberen. Maar dat komt niet door je diabetes. Die verneuken je gewoon sowieso.
Drugs maken diabetes wel een stuk lastiger. Drugs fokken namelijk met je kop en je stofwisseling. Je bent niet helder en je voelt slecht aan wat je nodig hebt. Je kan denken suiker of insuline nodig te hebben terwijl dat niet zo is. Check dus altijd vóór je iets doet je suikerspiegel.
Ook is geen drug hetzelfde. Je hebt uppers, downers en trippers. En de effecten op je lichaam verschillen per type drug. En bij uppers als MDMA, XTC, cocaïne en speed moet je extra oppassen. Die versnellen namelijk je stofwisseling. Daarmee vergroten ze de kans op een hypo. Ook maakt je lichaam catecholamine aan door deze drugs. En dat vergroot de kans op bloedverzuring. En bloedverzuring kan zorgen voor hersenbeschadiging, nierfalen, blindheid en impotentie. Vet zuur dus.
Lees je altijd goed in voor je een drug probeert. En probeer het altijd eerst thuis. Dan weet je hoe het valt en wat het met je doet. Regel ook een nuchtere tripsitter die weet van je diabetes. Hij of zij kan je redden mocht de stront de ventilator raken.
Ging dat goed? Lag je niet kwijlend bovenop je schoonmoeder met een insulinespuit in je been? Dan kan je het bijvoorbeeld proberen op een feest. Maar het blijft héél belangrijk dat je omgeving weet wat je hebt. Licht ze in en vertel wat ze moeten of kunnen doen. Dit artikel kan daar misschien een beetje bij helpen. En je kan het beter aan tien man uitleggen dan één. Op feestjes en festivals raak je elkaar makkelijk kwijt en dan kan je alsnog de sjaak zijn. En Sjaak is een naam die waarschijnlijk niet zo snel aan je kind zou geven. Dus laten we dat gewoon niet doen.
Drugs info
Heb je meer info nodig over drugs? Kijk dan even de afleveringen van Drugslab. Daar laten ze zien wat drugs met je doet. Ook vind je daar de do’s en don’ts van onder andere MDMA, Ketamine, Paddo’s, LSD, XTC, Cocaïne, 2C-B en hasj .
Voor meer info over drank, drugs en diabetes moet je op deze pagina van de Diabetesvereniging Nederland zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.